FinansNyhet

Nordea säljer private banking-verksamhet till UBS

UBS Luxemburg tar efter affären över 13 miljarder euro i förvaltat kapital från Nordea. Foto: UBS.
Publicerad

Den schweiziska storbanken UBS och Nordea har tecknat avtal om att UBS förvärvar en del av Nordeas private banking-verksamhet i Luxemburg. Det förvaltade kapitalet i verksamheten uppgår till 13 miljarder euro.

Realtid.se

Avtalet förväntas leda till förvärvet av en del av Nordea Banks verksamhet och dess integrering med UBS:s rådgivningsplattform, något som innebär att kunderna får tillgång till UBS:s globala erbjudande och lokala expertis.

“Beslutet följer på en djupgående strategisk översyn av Nordeas internationella private banking-verksamhet. Den strategiska översynen var ett led i Nordeas transformation, som syftar till bättre riskhantering, skärpt fokus i verksamheten och skapandet av en ännu bättre bank för kunderna. Detta ledde fram till beslutet att koncentrera Nordeas private banking-verksamhet till Norden”, skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Förvärvet gör det möjligt för UBS att öka sin närvaro i Europa och stärka sin ställning som en viktig förmögenhetsförvaltare för nordiska kunder i Europa.

Annons

– Genom denna affär placerar vi oss i täten i Luxemburg och Europa när det gäller att betjäna nordiska kapitalförvaltningskunder. Vi ser fram emot att gå vidare med Nordeas uppskattade och långvariga relationer mellan kund och rådgivare hos UBS. Verksamheterna kompletterar varandra perfekt, och vi ser UBS som ett attraktivt hem för Nordeas kunder och medarbetare efter överföringen, säger René Mottas, landschef för UBS i Luxemburg.

– I UBS anser vi att vi har hittat en pålitlig partner för våra kunder, en partner som kommer att tillgodose deras individuella behov och önskemål med yttersta kvalitet och professionalism, säger Snorre Storset, chef för Wealth Management i Nordea.

Nordea Asset Management fortsätter med sin verksamhet i Luxemburg även efter UBS:s förvärv av Nordeas private banking-verksamhet.

Annons

– Luxemburg är ett finanscentrum för kapitalförvaltning med väletablerad kompetens och infrastruktur, och därför är det naturligt för oss att finnas där, säger Snorre Storset. 

UBS bildade den 1 december 2016 UBS Europe SE, med huvudkontor i Tyskland och kontor i Luxemburg, Italien, Spanien, Österrike, Sverige och Danmark. Genom bildandet av UBS ESE har UBS skapat en genuint europeisk bank och en alleuropeisk förmögenhetsförvaltare. 

UBS Luxemburg fungerar som ett kompetens- och servicecenter för kunder i EES-området som gör affärer över landsgränserna. UBS Luxemburg har en aktiv tillväxtstrategi för nordiska kunder med gränsöverskridande verksamhet.

Annons

Avtalet har undertecknats, men berörda tillsynsmyndigheter ska godkänna detaljerna i affären och ett antal villkor uppfyllas innan den slutförs, vilket enligt planen ska ske under andra halvåret i år.

Transaktionen får en marginellt positiv inverkan på Nordeas kärnprimärkapitalrelation. Det förvaltade kapitalet i den berörda verksamheten uppgick i slutet av 2017 till 13 miljarder euro. 

Annons