Penningpolitik

Nordea: "Räntesänkning går inte att utesluta"

"Riksbanken väntas lämna reporäntan oförändrad, även om en sänkning inte går att utesluta." Det skriver Nordea i sin boränteprognos.

Publicerad 2020-04-24

I prognosen konstaterar banken att det inte är mycket som är normalt nu och att det mer troligt att Riksbanken försöker stötta hushållen och bostadsmarknaden genom att köpa bostadsobligationer än genom att sänka räntan.

– I kölvattnet av turbulensen som krisen har lett till har det varit viss press uppåt på räntor för bostadsobligationer. Stiger de mer varaktigt är risken stor att även hushållen möter högre boräntor. Det skulle vara mycket illa i nuvarande läge då såväl ekonomin som arbetsmarknaden är satt under stor press,  skriver bankens chefsekonom Annika Winsth.

– Bostadsobligationsmarknaden är dock stor och det kan bli svårt för Riksbanken att kontrollera den om riskaptiten försvinner snabbt. I det läget kan en räntesänkning bli aktuell. Det kan även vara så att direktionsledamöterna har något olika syn på hur Riksbanken bäst agerar i detta läge. Riksbankschef Stefan Ingves har dock varit tydlig med att en räntesänkning inte är den mest lämpliga åtgärden just nu.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in