Bank

Nordea ökar vinsten

Nordea visar ett resultat på  1 013 miljoner euro kronor för fjärde kvartalet 2019. Det var mer än väntade 955 miljoner. Aktien stiger rejält i börsöppningen.

Uppdaterad 2020-02-06
Publicerad 2020-02-06

Ökningen av rörelseresultatet var markant om man ser till vad siffrorna var det fjärde kvartalet 2018 – 720 miljoner kronor euro. Aktien är på förmiddagen upp med drygt 4 procent.

De totala intäkterna blev 2 294 miljoner kronor euro mot väntade 2 257 miljoner kronor.

Kreditförlusterna uppgick till minus 102 miljoner euro, tydligt mer än de 30 miljoner euro Nordea redovisade förra året. Enligt Frank Vang-Jensen beror detta på ”några specifika företagslån”.

Utdelningen per aktie blev som väntat 0,40 euro per aktie.

– Vi har börjat verkställa vår nya affärsplan. Nu fokuserar vi på att uppfylla de finansiella målen som presenterades på vår kapitalmarknadsdag i oktober – och arbetet fortskrider enligt plan, berättar vd Frank Vang-Jensen i delårsrapporten. 

Han skriver vidare:

– I enlighet med vår nya affärsplan, minskade antalet anställda med 2 procent jämfört med förra kvartalet, varav en betydande del var inom affärsområdet Large Corporates & Institutions. Vi kommer att fortsätta skapa en stark kostnadskultur och under året leverera på vår plan för kostnadseffektiviseringar. 

– Vi levererar i enlighet med vår plan för kostnadseffektiviseringar. Kostnaderna minskade med 5 procent, vilket ledde till en förbättring av K/I-talet från 63 procent till 57 procent. Vi är på väg åt rätt håll men mycket arbete återstår för att vi ska nå målet om ett K/I-tal på 50 procent till 2022, skriver Frank Vang-Jensen.

Platsannonser

Logga in