FinansNyhet

Nordea och Danske pekas ut i global penningtvättshärva

Publicerad

Storbankerna Nordea och Danske Bank pekas ut i en internationell penningtvättshärva. Den omfattar misstankar om penningtvätt med ryska kopplingar och annan internationell brottslighet. Det avslöjades under måndagskvällen av danska Berlinske Business i samarbete med OCCRP och en rad andra medier.

Andreas Henriksson

Det är myndigheter i Moldavien och Lettland som dragit in de båda nordiska storbankerna i utredningen. I det gemensamma projektet “The global laundromat” har organisationen OCCRP och en rad medier världen över kartlagt den misstänkta ekonomiska brottsligheten.

Sammanlagt ska 9 miljarder kronor ha förts över till konton hos Nordea Danmark och Danske Banks filial i Estland mellan åren 2011 och 2014. Pengarna, som antas komma från kriminell verksamhet, ska i huvudsak ha förts över från brittiska skalbolag för att sedan ha flyttats vidare till Seychellerna och Panama, enligt DR.

I brittiska Guardian, som är en av tidningsredaktionerna som deltagit i kartläggningen, pekas brittiska storbanker ut som delaktiga i penningtvätten. Enligt tidningen rör det sig om totalt 17 olika brittiska banker, däribland namngivna HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays och Coutts. Minst 20 miljarder dollar ska ha förts ut från Ryssland till offshorefonder. Pengarna ska ha investerats i bland annat brittiska fastigheter men också alltifrån privatskoleavgifter till rockturnéer. Den brittiska delen av härvan uppges omfatta 738 miljoner dollar, något som nu granskas av National Crime Agency.

Annons

De amerikanska banker som namnges i Guardians kartläggning är Citibank och Bank of America.

De ryska finansiella tillgångarna som tvättats uppges ha kopplingar till både ryska regimen och säkerhetstjänsten FSB. Den totala summan som flyttats ut från Ryssland och tvättats kan uppgå till 80 miljarder dollar, uppger Guardian.

The Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, är inriktad på undersökande och grävande journalistik i framförallt Östeuropa, Centralasien och Centralamerika. 

Annons
Annons