FinansNyhet

Nordea lanserar gröna företagslån

Publicerad

Nordea lanserar gröna företagslån, vilket innebär, lån som främjar hållbara investeringar.

Fenomenet gröna obligationer har funnits en längre tid, främst för stora fastighetsföretag. Nordea som första aktör ger nu ut gröna lån till små och medelstora företag inom flera branscher.

– Vi har över en halv miljon små och medelstora företag som kunder, och för samtal med dem regelbundet. Hållbarhet lyfts ofta fram, vilket visar att efterfrågan på en produkt som exempelvis gröna lån är stor och kommer att växa, säger Magnus Montan, Nordenchef Business Banking på Nordea i ett pressmeddelande.

Den första kunden som ansökte om grönt lån var K2A, som arbetar med miljövänlig produktion av bostäder.

Annons

– För oss är det viktigt att vara hållbara i så stor del av vår verksamhet som möjligt. Att vi nu tecknar gröna lån gör att vi kan bli gröna även i vår finansiering, vilket är en viktig del vid bostadsutveckling. Det är spännande att se att begreppet hållbarhet hittar in i nya aspekter av företagande såsom finansiering, säger Johan Knaust, vd K2A.

Nordeas gröna obligation som emitterades 2017 blev startskottet, och genom nära dialoger med kunder har Nordea nu utvecklat en modell för gröna företagslån.

– Hela kedjan är grön, det vill säga vi använder vår gröna marknadsupplåning. Kunden förbinder sig också att använda lånet till en hållbar investering, och måste kunna redovisa den positiva påverkan som investeringen har, till exempel på el- och vattenkonsumtion, säger Magnus Montan.

Annons

Vid ansökan om lån görs en intern utvärdering för att se om lånet kan klassas som grönt. Sedan följer en extern utvärdering där väletablerade miljöcertifieringar används, godkända av Oekom Research som är oberoende granskare av Nordeas gröna låneramverk.

 

Annons