Annons

Annons

Nordea_huvudkontor_534.jpg

Nordeas har lämnat besked om att huvudkontoret ska flyttas från Stockholm till Helsingfors.

Nordea kan tappa 3,6 miljarder från LO-sfären

LO-förbundens ilska över Nordeas flyttplaner är stor. De flesta har inlett processer för att byta bank och flytta tillgångarna som ligger placerade där. Och nu påverkas också bankens varumärke.

Totalt kan de flytta 3,6 miljarder kronor från Nordea till andra banker, visar en genomgång som Dagens Industri gjort.

LO centralt har 800 miljoner kronor i banken, och har efter beskedet om flytten av Nordeas huvudkontor till Helsingfors startat en utredning för att lämna Nordea som huvudbank.

Det största enskilda kundtappet inom LO-sfären kommer från Kommunal, som har beslutat att påbörja avvecklingen av sitt investerade kapital hos Nordea. Det uppgår till drygt 1 miljard kronor.

Annons

Annons

– Nordea har valt en utpressningsmetod och lämnar nu landet. Vi motsätter oss kraftigt det agerandet och därför vidtar vi de här tuffa åtgärderna, kommenterade Kommunals ordförande Tomas Baudin efter att fackförbundets styrelse fattat beslut om att lämna banken. 

Ett LO-förbund som går på tvärs mot strömmen är Metall. Förbundet har inte Nordea som huvudbank, men hade ändå 500 miljoner kronor placerade där i början av 2017. Tills vidare är det sagt att Metall inte tänker lämna banken.

– Vi vill naturligtvis inte förlora någon kund, men vi vill inte kommentera enskilda kundrelationer, säger Nordeas presschef Petter Brunnberg, i en kommentar till DI.

Den starka kritik från flera olika håll som flytten väckt återspeglas nu också hos bankanalytiker som följer storbanken. I en analys av Nordea som publicerades på torsdagen skriver investmentbanken UBS att Nordea underskattat reaktionerna på planen att flytta huvudkontoret från Sverige.

“En långsiktig negativ effekt på varumärket kan inte uteslutas”, skriver UBS.

Nordea har totalt 330 miljarder euro, motsvarande cirka 3 140 miljarder kronor, i förvaltat kapital.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons