FinansNyhet

Nordea investerar 50 miljoner i Norrskens nya impactfond

Publicerad

Nordea Liv & Pension har investerat 50 miljoner kronor i Norrsken Foundations nya impactfond, Norrsken Venture Capital fund 1.

Camilla Jonsson

Fonden ska investera i så kallade Impact unicorns – företag som anses ha potentialen att påverka minst en miljard människor positivt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Norrsken VC är Norrsken Foundations första kommersiella VC-fond, det vill säga fonden förväntas ge marknadsmässig avkastning. Det är såldes en traditionell riskkapitalfond till sin uppbyggnad men där alla investeringar kommer att mätas mot både ekonomisk avkastning och effekten på de samhällsproblem som portföljbolagen ska försöka lösa. Det kan handla om miljö- och klimatfrågor, men också svält och fattigdom eller hållbar konsumtion och samhällsbyggnad – bolag som helt enkelt förväntas göra världen till en bättre plats.

Fonden är baserad i Sverige och kommer främst att investera i nystartade bolag i Europa med fokus på Norden och Sverige.

Annons

– Att göra den här typen av investering är väldigt spännande. Som kapitalägare har vi möjligheter att göra alternativa investeringar. Nu använder vi den möjligheten för att kombinera positiv påverkan för människor och miljö och därigenom tillmötesgå våra kunders efterfrågan. Detta samtidigt som det ska ge avkastning till våra kunder, vilket vi sammantaget ser som väldigt positivt, säger Johan Nystedt, vd Nordea Liv & Pension i en skriftlig kommentar.

Mindre än 1 procent av det kapital som investeras globalt investeras i så kallade impactbolag. Norrskens fond är en del av en ny investeringsform där det ställs tydligare krav på att kombinera finansiell avkastning och positiv effekt på människor och miljö.

Alla Nordeas kunder som pensionssparar i någon av Nordeas traditionellt förvaltade lösningar kommer att ha innehav i Norrsken VC.

Annons

Norrsken Foundation är en svensk stiftelse som startades 2016 av Klarnas grundare, Niklas Adalberth.

Annons