Bank

Nordea i miljardaffär med person nära Kazakstans president

Banken ska via ett upplägg i skatteparadis ha lånat ut pengar till oligarken som uppges ha nära koppling till Kazakstans diktatoriska president. Det visar Panamadokumenten som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av.

Uppdaterad 2016-04-06
Publicerad 2016-04-06

En gigantisk mängd läckta dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama avslöjade att Nordea hjälpt kunder att etablera brevlådeföretag i skatteparadis.

Därmed har kunderna kunnat gömma pengar – till exempel från skattemyndigheter. Men Nordeas vd Casper von Koskull tog avstånd från uppgifterna i ett pressmeddelande i måndags.

Att följa regelverken är bankens absolut högsta prioritet. Vår policy vad gäller skatterådgivning och våra etiska normer är tydliga: skatteplanering som kan uppfattas som skatteflykt är ingenting som vi uppmuntrar våra kunder till eller bistår dem med, skrev Casper von Koskull.

Men nu avslöjar Uppdrag Granskning att Nordea lånat ut flera miljarder kronor till en kazakstansk oligark med nära koppling till Kazakstans envåldshärskare Nursultan Nazarbajev.

Lånen har gått till bolaget Capital Partners för bygget av ett enormt kontorskomplex i Moskva.

– Vi fick två lån hos dem, och vi hade en väldigt bra relation hela vägen, bekräftar Gareth Jones på Capital Partners för Uppdrag Granskning.

Jones vill dock inte kommentera om lånet gjordes offshore, genom ett antal brevlådeföretag.

Men Panamadokumenten visar att lånen inte gavs direkt till Ryssland utan till tre brevlådeföretag i skatteparadis som i sin tur ägs av brevlådeföretag.

En så kallad målvakt i Panama har företrätt Nordea i affären. Målvakten får betalt för att skriva under dokument och har företrätt totalt 11.000 andra bolag

Men dokument avslöjar att Serzjan Zjumasjev, en förmögen oligark från Kazakstan, är den egentliga ägaren av alla de brevlådeföretagen som kopplas till Nordeas lån.

– Vi kommer att svara på mejl på dina frågor, säger Magnus Nelin, presschef på Nordea, till Uppdrag granskning efter avslöjandet.

Men därefter konstaterar Nordea i det utlovade mejlet att banken "inte kommenterar enskilda kunder, men att att det ibland är okej med den här typen av strukturer, och att det är vanligt att man använder brevlådeföretag i Ryssland".

Serzjan Zjumasjev har dock inte nåtts för en kommentar.

Jakob König bankexpert på Sveriges konsumenter upprörs över de nya Nordea-uppgifterna.

– De pengar som banken lånar ut, det är ju pengar som vi har satt in på bankkontot. Att de använder deras pengar till att finansiera kazakstanska oligarker genom avancerade upplägg i skatteparadis, med olika typer av brevlådeföretag. Det tror jag inte att det är många kunder som vill att deras pengar ska användas till, säger Jakob König.

Platsannonser

Logga in