Nordea
Foto: TT
Bank

Nordea gör översyn efter vaccinkritik

Nordea har dragit tillbaka en kontroversiell rapport där två senioranalytiker hänvisade till regeringar som kämpar mot Covid-19 som "lockdownistas" och ifrågasatte vaccinernas effektivitet.

Uppdaterad 2021-12-03
Publicerad 2021-12-02

– Vi har initierat en intern granskning, och de två analytikerna kommer inte att skriva eller publicera under granskningen, sa den Helsingfors-baserade banken i ett uttalande i fredags. Det rapporterar Bloomberg.

Nordens största bank har tagit bort inlägget från chefsanalytikern Martin Enlund och den globala chefsstrategen Andreas Steno Larsen från sin hemsida, efter att den väckt uppståndelse på Twitter.

Bland de påståenden som gjordes i inlägget var att "vaccinet är tydligen så bra att man behöver tvinga folk att ta det".

Martin Persson, chef för stora företag och institutioner på banken, har bett om ursäkt för innehållet och säger att Nordea kommer att fortsätta att "publicera trovärdiga analyser och forskning med integritet".

– Som bank är vår expertis bankverksamhet - att stödja och ge råd till våra kunder om deras ekonomiska situation, säger Martin Persson i ett uttalande.

–Vi överlåter medicinsk rådgivning till experterna och därför följer vi som företag myndigheternas vägledning om vacciner mot covid-19.

Båda analytikerna har ofta kritiserat officiella svar på pandemin på Twitter, publicerat diagram fyllda med memes och använt hashtags som #dumbflation.

Den aktuella rapporten har tagits bort från Nordeas webbplats. Banken har inlett en intern översyn och de två analytikerna kommer inte att skriva eller publicera under denna översyn.

 

Platsannonser

Logga in