FinansNyhet

Nordea förhandlar om att sälja sin ryska bank

Publicerad

Enligt uppgifter i rysk media förhandlar Nordea om att sälja sin ryska verksamhet. Om inte hela den ryska banken säljs i en affär kan en försäljning av låneportföljen bli aktuell.

Realtid.se

Förhandlingar med potentiella köpare av ryska Nordea Bank har pågått sedan början av året, uppger ryska medier och hänvisar till flera olika källor med insyn i Nordeas ryska verksamhet.

Locko-Bank och Sovcombank ska vara de två möjliga köparna som nu förhandlar med Nordea, enligt uppgifterna. Antingen kan hela banken säljas i en affär, eller så kan det handla om en försäljning av låneportföljen om hela banken skulle bedömas vara en för stor affär för köparna.

I början av av 2017 sålde Nordea av sin ryska bo- och konsumentlånedel till Sovcombank.

Annons

I Nordea segment Banking Ryssland uppgick intäkterna till 31 miljoner euro under det andra kvartalet. Koncernens totala rörelseintäkter uppgick till 2 407 miljoner euro.

Nordea har under en tid påpekat att den övergripande strategin är att minska exponeringen mot Ryssland "på grund av det geopolitiska och ekonomiska läget".

Enligt en ranking gjord av Interfax-100 placeras ryska Nordea Bank på plats 39 när storleken på dess tillgångar mäts i det ryska banksystemet. Nordeas ryska tillgångar ska uppgå till drygt 210 miljarder rubler enligt rankingen.

Annons

Nordea Bank har var varit verksam på den ryska marknaden sedan 1994. Sedan 2015 har verksamheten gradvis avvecklats genom att privatkundsdelen dragits tillbaka och fokus lagts på företagskunder.
 
Nordea i Ryssland vill inte kommentera Vedomostis uppgifter för Bloomberg News.

Annons