Nordea lämnar Ryssland
Foto: Pixabay
Bank

Nordea avvecklar bankverksamhet i Ryssland

Nordea avvecklar sin ryska verksamhet, Nordea Bank Russia.

Uppdaterad 2020-12-18
Publicerad 2020-12-18

"Beslutet är i överensstämmelse med Nordeakoncernens strategi att fokusera på kärnverksamheten i den nordiska regionen". Det skriver storbanken på sin hemsida.

"Avvecklingsprocessen kommer att inrikta sig på att säkra en smidig utflyttning och avveckling av kundverksamheten och ta hand om personalen i den här processen."

Realtid kunde redan i februari avslöja att Nordea hade påbörjat en avveckling av den ryska verksamheten. 

Redan 2017 uppgav flera mediekällor, bland annat den ryska affärstidningen Vedemosti, att Nordea överväger att helt avsluta sin ryska verksamhet. 

– Det stämmer. Som jag förstår det har det planerats under en tid. Bilden vi har här är att de håller på med en nedstängning, sa en källa med mycket god insikt i Moskvas affärsvärld till Realtid i februari.

Ytterligare en källa med insyn, oberoende från den första, bekräftade då för Realtid att Nordea ska stänga i Ryssland.

I mars 2019 skrev Bloomberg att Nordea behåller verksamheten i Ryssland, men inte med lokala kunder utan enbart med skandinaviska klienter. Av artikeln framgår att Nordea har dragit ned sin verksamhet i landet med 60 procent sedan amerikanska sanktioner började 2014.

Affärsområdet där Ryssland ingår hette tidigare Wholesale Banking – nu LC&I. Det omsatte 1 741 miljoner euro år 2018, vilket var en nedgång med 13,4 procent jämfört med 2017. Affärsområdet utgjorde 19 procent av bankens totala intäkter 2018.

Nordeas enhet var den 112:e största banken i Ryssland mätt i tillgångar i november, enligt banki.ru. 

 

 

Platsannonser

Logga in