Morgonsvepet

Nordax ökar nyutlåning med 56 procent

Nordax ökar nyutlåning med 56 procent, Lägre rörelseresultat för Catella och Nasdaq med segervittring - det är några av rubrikerna denna fredagsmorgon.
 

Publicerad 2019-05-10

Nordax ökar nyutlåning med 56 procent
Nyutlåningen för privatlån fortsatte att utvecklas starkt och uppgick under kvartalet till cirka 2 miljarder kronor, en ökning med hela 56 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Framförallt utvecklades nyutlåningen väldigt starkt på den svenska marknaden, men även i Norge utvecklades nyutlåningen positivt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Under 2018 lanserade Nordax bolån i Sverige. Den huvudsakliga målgruppen är kunder med någon form av icke-traditionell anställningsform, det vill säga egenföretagare eller visstidsanställda som till exempel projektanställda, deltidsanställda eller vikarier.

Nyutlåningen utvecklades starkt under kvartalet och mer än fördubblades jämfört med motsvarande period föregående år.

Lägre rörelseresultat för Catella
Catellas totala intäkter för kvarvarande verksamheter uppgick till 454 miljoner kronor (442) under första kvartalet 2019. Det framgår av delårsrapporten. Koncernens rörelseresultat för kvarvarande verksamheter uppgick till 62 miljoner kronor (81). "Det lägre rörelseresultatet i jämförelse med föregående år beror främst på lägre rörliga intäkter och en växande organisation med ökade fasta personalkostnader, konsultkostnader och IT-kostnader", skriver Catella.

Nibe avyttrar tvättmaskinstillverkare till nytt ägarbolag
Värmeteknikbolaget Nibe avyttrar genom sitt schweiziska dotterbolag Schulthess Group 100 procent av aktierna i tvättmaskinstillverkaren Schulthess Maschinen till ett nytt ägarbolag där Nibe blir majoritetsägare. Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären har ett värde på 150 miljoner schweiziska franc, motsvarande drygt 1,4 miljarder kronor, på kassa- och skuldfri basis. Priset är i linje med bokfört värde.

S&P uppvaktar kommuner
Söderberg & Partners har via sin enhet, S & P Assurans Offentlig AB, gått ut i en omfattande offentlig upphandling av försäkring för sammanlagt 186 kommunala och regionala verksamheter i Sverige.  Det rapporterar Sak & Liv.

Upphandlingen omfattar en rad olika försäkringsskydd för de olika kommunala myndigheterna och bolagen.

Nasdaq med segervittring
"Vi har lyckats bevisa att vi är bästa möjliga ägare", sade Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl i en intervju med Bloomberg på torsdagen.

Vissa av de ägare som initialt ville se Euronext, vars bud var högre än Nasdaqs tills en höjning kom till stånd, har uttryckt ånger för det stöd de gav den fransk-nederländska konkurrenten, enligt Lauri Rosendahl.

"Vi hör nu klara bevis på att ägare som initialt talade till förmån för Euronext nu uttrycker ånger kring detta. De förstår nu att vad de förband sig till i december kanske inte riktigt var baserat på rätt information, och att de numer föredrar Nasdaq som ägare", sade han.

Avgörandet om vem som blir nästa ägare av Oslobörsen är i händerna på norska finansdepartementet, ett avgörande som slutligen kan komma att presenteras den 14 maj, enligt Bloomberg.

Uber börjar handlas i dag för 45 dollar
Ubers aktie börjar handlas för 45 dollar. Referenspriset när Uber i dag noteras på Wall Street blir 45 dollar per aktie, erfar Reuters. Börsintroduktionen har beskrivits som den största startup-noteringen någonsin. 

Brummerfond fortsätter öka i Catena Media
Hedgefonden Bodenholm hos Brummer & Partners har ökat i kundanskaffningsbolaget Catena Media och innehavet motsvarade per 6 maj 10,3 procent av kapital och röster. Det framgår av ett flaggningsmeddelande som bolaget skickade ut på torsdagskvällen. Catena Media  har backat med nästan 42 procent på börsen sedan årsskiftet. Det rapporterar DI. Bodenholm är en global hedgefond hos Brummer & Partners, med fokus på Europa, vars investeringsstrategi bygger på fundamental analys.

Handelssamtal fortsätter
Kinesiska importvaror till ett värde av 200 miljarder dollar kommer nu beläggas med en tullavgift på 25 procent, en höjning från 10 procent. Höjningen ska ha trätt i kraft en minut efter midnatt amerikansk tid, En kinesisk delegation är just nu på plats i Washington där man träffat USAs finansminister Steven Mnuchin och USAs chefsförhandlare Robert Lighthizer. Förhandlingarna mellan ländernas representanter kommer att fortsätta idag, fredag. Det rapporterar Sveriges Radio.

Platsannonser