Annons

Annons

nordic_capital_KM.jpg

Kristoffer Melinder, vd på Nordic Capitals rådgivningsbolag NC Advisory, företräder den nya storägaren i nischbanken Nordax.

“Nordax har stor potential”

“Nordax är ett intressant bolag med stor potential som kan växa ytterligare.” Det säger Nordic Capital-chefen Kristoffer Melinder till Realtid.se efter att riskkapitalbolaget gått in som största ägare i nischbanken.

På fredagen blev det känt att riskkapitalbolaget Nordic Capital kliver in som storägare i nischbanken Nordax. Affären presenteras dagen efter att den finska finanskoncernen Sampo också köpt in sig i banken.

Det är Nordic Capitals fond VIII som i ett första steg köper 10 procent av aktiekapitalet i Nordax av Carnegie, med en option om att köpa ytterligare 5 procent, under förutsättningen att köpet godkänns av Finansinspektionen.

Därmed kommer Nordic Capital förvärva alla Nordax-aktier som för närvarande innehas av Carnegie, och bli största ägare i nischbanken.

Annons

Annons

Varför köper ni in er i Nordax?

– Nordax är ett intressant bolag med stor potential och en stark ledningsgrupp. De är aktiva i ett attraktivt marknadssegment med en stabil tillväxt. Nordic Capital ser möjligheter för Nordax att växa ytterligare genom ett ökat fokus på bland annat digitalisering och produktutveckling, säger Kristoffer Melinder, managing partner på Nordic Capitals rådgivningsbolag NC Advisory, till Realtid.se.

Nordax grundades 2003 och bedriver verksamheten från en centraliserad plattform i Stockholm. I norra Europa har banken cirka 120 000 lånekunder och 28 000 sparandekunder, och fokuserar på stora privatlån med långa löptider och inlåningskonton.

Vad kan ni tillföra Nordax framöver från Nordic Capital?

– Att Nordic Capital väljer att investera i Nordax är för att vi har såväl erfarenhet som expertis i att som aktiva ägare utveckla starka och långsiktigt hållbara bolag inom financial services. Mot den bakgrunden tror jag att vi kan stötta Nordax på ett bra sätt för att de ska uppnå sin fulla potential.

Fredagens intåg i nischbanken är inte den första investeringen riskkapitalbolagets fonder gör i bank- och finanssektorn i Sverige.

Nordic Capital har sedan tidigare intressen i Resurs Bank och Nordnet. Finns det planer på kommande samarbeten eller sammanslagningar här?

– Nordax är en separat investering som står på egna ben och vi vill som engagerade ägare supportera bolaget i en fortsatt intressant utveckling, säger Kristoffer Melinder.

Hur bedömer ni att läget ser ut för de svenska nischbankerna och sektorn för finansiella tjänster ur ett lite bredare perspektiv?

– På Nordic Capital gör vi analysen att det är en marknad med många intressanta faktorer och med stabil underliggande tillväxt. Samtidigt finns det många välskötta nordiska bolag som ligger långt fram i utvecklingen, men som skulle behöva stöttning av en aktiv ägare för att nå sin fulla potential. 

I går torsdag blev det känt att finska Sampo kliver in i Nordax som ägare, hur ser du på det? Finns det något samband med er investering?

– Det är en ren tillfällighet, men vi ser fram emot att dela synen på Nordax fortsatta utveckling med Sampo. De är också en framgångsrik aktiv ägare med stor erfarenhet i sektorn så jag tror att vi tillsammans kan göra mycket bra för Nordax framtida utveckling, samtidigt som vi skapar värde.

Att Sampo köpt 7,6 procent av aktierna i Nordax och Nordic Capital gjort en ännu större investering har mottagits positivt på börsen. Aktien steg med nästan 9 procent under torsdagen, följt av ett ytterligare lyft på nästan 10 procent under fredagen.

Nordax börsnoterades på Stockholmsbörsen i mitten på juni 2015 och har ett totalt börsvärde på cirka 5 miljarder kronor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons