FinansNyhet

Nordax Bank vill köpa Norwegian Finans för 17,8 miljarder NOK

Jacob Lundblad, vd Nordax.Jacob Lundblad, vd Nordax.
Jacob Lundblad, vd Nordax.
Publicerad

Nordax Bank vill förvärva samtliga utestående aktier i Norwegian Finans. Erbjudandet stöds av Nordic Capital Fund VIII1, Nordic Capital Fund IX2 och Sampo Oyj.

Realtid.se

Nordax, som ägs av Nordic Capital Fund VIII och Sampo, avser att lämna ett kontant erbjudande om totalt 17,8 miljarder NOK för samtliga utestående aktier i NFH, till ett pris om 95 NOK kontant per aktie i NFH. Om NFH genomför någon utdelning eller annan värdeöverföring kommer priset i erbjudandet att justeras i motsvarande mån. Det framgår av ett pressmeddelande.

Erbjudandet kommer att finansieras genom en kombination av eget kapital, skuld och befintlig kassa. Nordic Capital Fund IX och co-investerare kommer att tillföra betydande nytt kapital till Nordax och därutöver har tredje parter åtagit sig att tillhandahålla hybridfinansiering. Erbjudandet kommer därmed inte vara föremål för något finanseringsvillkor, enligt pressmeddelandet.

Nordic Capital Fund IX och Sampo Oyj, ägare till 16,40 procent respektive 6,33 procent av aktierna i Norwegian Finans Holding, har ingått villkorade avtal om att överlåta sina befintliga aktier i NFH (de ”Tillskjutna Aktierna”) till Nordax i utbyte mot aktier i Nordax.

Annons

Det var i augusti 2019 som Nordic Capital tillsammans köpte 17,5 procent av aktierna i Norwegian Finans Holding, med dotterbolaget Bank Norwegian, från flygbolaget Norwegian Air Shuttle för cirka 2,4 miljarder kronor. 

Även om Nordax avsikt är att förvärva 100 procent av NFH så ser Nordax även betydande fördelar med att bli majoritetsägare i NFH, skriver bolaget.

– Vårt intresse för Bank Norwegian grundas i att vi är övertygade om att transaktionen skulle leda till långsiktigt hållbar tillväxt, uppbackat av våra ägare, säger Jacob Lundblad, CEO, Nordax, i en presskommentar.

Annons

Erbjudandet förväntas offentliggöras efter att Nordax har fått tillgång till och genomfört en due diligence avseende NFH, inklusive Bank Norwegian, med tillfredsställande resultat. 

 

Annons