Investering

Nokia-tillverkare tar in 2 miljarder i kapital

Finska HMD Global, som har rätten att nyttja varumärket Nokia på sina produkter, har gått i land med en ny stor finansieringsrunda.

Publicerad 2020-08-11

Google, Qualcomm och Nokia tillhör de investerare som går in i HMD Globals nya finansiering som är på 230 miljoner dollar, motsvarande drygt 2 miljarder kronor, skriver CNBC.

Bolaget, som har huvudkontoret i finska Esbo nära Helsingfors, ska använda de nya pengarna till sin satsning på 5g-telefoner. Bolaget siktar också på en expansion till marknader som Brasilien, Afrika och Indien. 

HMD Global tog över Nokias forna telefondel från Microsoft 2016 i en uppgörelse där taiwanesiska Foxconn står för själva tillverkningen och Nokia tar ut en licensavgift för varje såld telefon. Förra året sålde HMD Global 70 miljoner telefoner. Företaget satsar framför allt på lite enklare billiga telefoner.

Bolaget har länge gjort stora förluster, men har ökat försäljningen under coronakrisen då man har satsat på onlineförsäljning. Bolagets vd Florian Seiche säger till CNBC att i juni månad blev bolaget lönsamt.

HMD Global värderades till 1 miljard dollar 2018 men vill inte uppge värde i samband med den senaste finansieringen. Rundan ska bara vara den första i en större vända.

Bolagets största ägare är Smart Connect, en privat investeringsfond som kontrolleras av den före detta höga Nokia-chefen Jean-Francois Baril.

Platsannonser