Finans Nyhet

Niue byter taktik

Publicerad
Uppdaterad

Striden om .nu-domänen fortsätter. Det lilla öriket Niue har nu gett upp hoppet om att förhandla till sig ett avtal som ger dem procent på inkomsterna. Nu försöker de istället tvinga amerikanen Bill Semich att lämna ifrån sig namnet. Det säger Niues utsände Toke Talagi när Realtid.se träffar honom i Malmö.

Martin Schori

Bråket om toppdomänen har pågått i snart tio år. Det började när den amerikanske affärsmannen Bill Semich fick kontroll över domänen genom att ha lovat Niues regering 25 procent av intäkterna och gratis internet på ön. Det senare har man fått, men dock inga pengar, säger Talagi.

– Ingen visste värdet på domänerna i slutet av 90-talet, säger han.

– Vi kanske var naiva. Men vi har offrat allting för gratis internet. Det är inte en speciellt bra deal. Vi har försökt att förhandla med Semich för en rättvis andel av det han tjänar på domänen. Men det har inte gått.

Annons

Enligt Talagi skulle ett avtal kunna dubbla eller tredubbla Niues BNP och vara ett stort steg på vägen mot att bli självförsörjande.

– Det här är väldigt viktigt för oss. För större länder är det här ingen stor grej, det handlar om en så pass liten del av BNP. Men för ett litet land är det en väldigt stor fråga. Vi skulle kunna bygga ut all infrastruktur och sjukvård.

Efter att Niues regering insett att det fanns mycket mer att hämta från toppdomänen försökte de förhandla med Semich. Med tiden fick de hjälp av flera personer – bland annat svenska konsultbolaget Minus00 med Pär Brumark i täten.

Annons

Bråket handlar dock inte bara om pengar, säger Talagi.

– Vårt internationella rykte står på spel, menar han.

Enligt Talagi och hans amerikanske rådgivare, internetkonsulten Gerald McClurg, har tusentals porrsajter registrerats på .nu-domänen. Många av dem lades upp mitt under förhandlingarna, vilket Talagi tolkar som en provokation från Semich.

Annons

– Niues befolkning är mycket religiös och tar mycket illa upp av detta, säger McClurg, som arbetar med Niues regering pro bono.

Varför gör du det?

– För att det är det enda rätta. Semichs affärer har påverkat Niues befolkning avsevärt, ett fattigt land med få andra inkomstkällor. Han tjänar miljoner på deras bekostnad, säger McClurg till Realtid.se.

För närvarande bor det runt 2.000 människor på ön som ligger utanför Nya Zeeland. Landets främsta exportvaror är bland annat honung och kokosnötter. Deras största inkomstkälla är bistånd.

Niue lider som så många andra utvecklingsländer av ”brain drain” – de skarpaste hjärnorna flyttar iväg och söker lyckan utomlands. Enligt Talagi skulle ett avtal förbättra ekonomin avsevärt – och öka chansen för att fler stannar kvar.

Semich har förnekat att han någonsin lovat ön någon andel av intäkterna. Men enligt Talagi gjorde han just det i ett möte på Niue.

– Det finns många vittnen som var med på mötet och kommer ihåg att han sa det där om 25 procent av intäkterna, säger han.

Och hur mycket har ni fått?

– Inget. Gratis internet på delar av ön.

Inte ens efter den katastrofala cyklonen 2004, som slog sönder en stor del av ön, bidrog Semich med några pengar. Det är många fortfarande upprörda över, säger Talagi.

Hur stor fråga är det här för Niues befolkning?

– I början var det en väldigt stor fråga. Han tjänar massa pengar på det här – de känner sig lurade. Vi frågade ju bara efter en rättvis andel, inte hela domänen.

– Vi lever under konstant hot att han ska stänga ner internetservicen på ön. Det är därför vi nu vill sätta upp vårt eget system.

Som Realtid.se tidigare berättat har svensken Dan Egerstad rest till Niue för att undersöka möjligheterna för att sätta upp ett nät som är oberoende av Semichs.

Enligt Semich själv tjänar han inga stora pengar på .nu. Istället gör han något som saknar motstycke i världen – han förser ett helt land med internet, trots att han inte behöver.

Niue har försökt att förhandla, säger de, men utan framgång. Regeringen ska också ha gått med på att sänka sig till 5–10 procent. Nu har man ändrat taktik.

– Målet har förändrats. Om vi hade uppnått vårt förra mål – att få 25 procent – då hade vi inte bråkat. Nu vill vi ha tillbaka domänen. Det här handlar om Niues framtid, säger Talagi.

Domänen ska de få tillbaka genom att gå till Icann, organisationen som förvaltar nätets toppdomäner.

– Det kommer inte bli lätt. Men vi har blivit tvingade att ta den här positionen – vi hade inget val, säger Talagi.

Annons