FinansNyhet

Nischbankerna får högsta hållbarhetsbetyg – Swedbank bäst bland storbankerna

Fair Finance GuideFair Finance Guide
Foto: 政徳 吉田 från Pixabay
Publicerad

Nischbankerna Ekobanken och JAK får högsta hållbarhetsbetyg av Fair Finance Guide medan Swedbank toppar bland storbankerna.

Marlène Sellebråten

För sjätte året i rad toppar de små nischbankerna Ekobanken och JAK Fair Finance Guides granskning av bankernas riktlinjer för hur de investerar och lånar ut pengar. Bland de sju största banker som rankas ligger Swedbank kvar på förstaplatsen medan SEB hamnar i botten. Det framgår av årest utgåva av Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

Bland storbankerna har Nordea och Handelsbanken förbättrat sig mest med med ökningar på 12 respektive 8 procentenheter, vilket ger Nordeas den största förbättringen någonsin samtidigt som Handelsbanken klättrar från näst sista plats under föregående år till tredje bästa storbank i år.

Fair Finance GuideKälla: Fair Finance Guide, Sveriges Konsumenter

Annons

”Speciellt på klimatområdet har flera banker tagit betydande steg i år. Swedbank har antagit det mest ambitiösa målet att ställa om alla sina investeringar i linje med Parisavtalet till 2025. Handelsbanken, Skandia och Länsförsäkringar har antagit nya positioner om att sluta investera i fossilbolag i olika stor utsträckning. Längst har Handelsbanken gått med en utrensning av fossilbolag ur i princip alla sina fonder. Däremot har alla stora svenska banker betydligt svagare klimatriktlinjer för sin utlåning. En övergripande lucka är att policyn för att utesluta fossil verksamhet inte gäller deras befintliga lånekunder,” säger rapporten.

– Våra granskningar visar att bankerna brutit mot sina egna riktlinjer vid ett flertal tillfällen, även om vi ser förbättringar också i praktiken. Sammanfattningsvis kan man säga att bankerna bättrar sig varje år men att det finns mycket kvar att göra innan de lever upp till kundernas förväntningar, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide.

Annons