Finans Nyhet

Nischbanker på stark frammarsch

Taggar i artikeln

Bank Collector
Kenneth NilssonKenneth Nilsson
Kenneth Nilsson, vd och koncenchef, Resurs Holding
Publicerad

I dag noterades Resurs Bank på Stockholmsbörsen, efter starka tillväxtår. Samtidigt redovisar Collector och Nordax solskensrapporter – medan vinsten faller för SEB och Nordea. "Storbankerna blir allt långsammare", anser Collectors vd.

Champagnen var upphälld och tv-kamerorna uppställda när Resurs Bank noterades på Stockholmsbörsen på fredagen. Vd Kenneth Nilsson såg lite nervös när han gjorde sig redo för att ringa i börsklockan.

– Det är en milstolpe i Resurs historia, säger helsingborgaren Kenneth Nilsson till Realtid.se.

Bolaget värderas till cirka 13 miljarder kronor och aktien hade innan öppning en köp- och säljkurs på 57,50 kronor, men föll strax efter klockan tio till 56 kronor. En minskning med 1,93 procent.

Annons

Huvudskälet till listningen är att banken blomstrar, enligt vd:n. Rörelseresultatet ökade från 541 miljoner kronor 2014 till 833 miljoner i fjol. Och mellan 2013 och 2015 fördubblade bolaget låneportföljen, som i dag uppgår till 18,2 miljarder kronor.

– Det känns som ett ganska naturligt steg för ett 40 år gammalt bolag att hamna på börsen när det växer så mycket, säger Kenneth Nilsson.

Totalt innfattade erbjudandet cirka 60 miljoner aktier. Ankarinvesterarna Swedbank Robur, Andra AP-fonden, Handelsbanken fonder och Catella Fondförvaltning har totalt köpt 14 procent av aktierna i erbjudandet.

Annons

Nordic Capital blev majoritetsägare 2012 och har via sitt ägarbolag Cidron ägt 55 procent av Resurs Bank, medan familjen Bengtssons bolag Waldir, som styr Siba och Netonnet, ägt resterande del. Efter noteringen har de sålt av 30 procent av sina respektive innehav. Maximalt kan de tillsammans avyttra 43 procent. Båda kvarstår dock ändå som storägare.

Enligt vd Kenneth Nilsson är en stor fördel med börsintroduktionen att bolaget blir synligare.

– Jag tror vi på så sätt kan attrahera kompentent personal och att det är bra för vårt varumärke generellt, säger han och tillägger lite skämtsamt att enda nackdelen är att han måste lära sig att rapportera kvartalsvis, vilket han inte gjort på 30 år.

Annons

Krediter till småföretag

Andra nischbanker det också går bra för är Nordax och Collector. Sistnämda har vuxit med 30 procent under de senaste 16 åren och presenterade ännu en positiv rapport på torsdagen för det första kvartalet 2016. SEB och Nordea redovisade istället vinstras för första kvartalet 2016.

– Tittar man på hur storbankerna fungerar så upplever vi att det de blir allt långsammare. Samtidigt behöver små- och medelstora företag ofta krediter fort, och bi kan fatta betydligt snabbare beslut, menar Collectors vd Stefan Alexandersson.

Resurs vd Kenneth Nilsson delar delvis den bilden.

– Det kan ju ligga en del i det som [Collector] säger. Storbankerna är inte heller inne i samma nischer som vi. Den typen av krediter som vi jobbar med är ofta för små för dem, säger Nilsson.

Stefan Alexandersson tror även att jättarna sinkas enorma compliance-apparater som blivit en större börda efter finanskrisen. Nischbankerna träffas däremot av färre lagar och är mer snabbfotade tacke vare få medarbetare, anser han.

– Här på Collector får vi i stort sett plats i samma rum, vilket leder till korta beslutsvägar. Storbankerna har ju däremot flera tusen anställda.

Tungrodda IT-system

Dessutom plågas de etablerade aktörerna av stora, gamla och tungrodda IT- och datasystem som är svåruppdaterade.

– Vi har helt egna system och egna tekniker med en snittålder på 35, säger Stefan Alexandersson och tillägger att de redan i år lanserat flera nya tjänster och att antalet låneansökningar via pekplatta och mobil ökat från 0 till 60 procent på bara tre år, säger Alexandersson.

Annons