Börs

Nibe gör miljardförvärv

Nibe köper amerikanska CCG för 364 miljoner dollar och planerar en emission på 3 miljarder kronor.

Realtid.se
Uppdaterad 2016-05-12
Publicerad 2016-05-12

Värmeteknikföretaget Nibe köper amerikanska CCG som är verksamt inom värme, ventilation och luftkonditionering på den nordamerikanska marknaden.

Säljare är LSB Industries, noterat på NYSE, och köpeskillingen uppgår till 364 miljoner dollar, motsvarande 2.964 miljoner kronor. CCG nettoomsättning under 2015 var på 274 miljoner dollar, motsvarande 2.312 miljoner kronor.

"Efter de senaste årens framgångsrika expansion av verksamheterna inom affärsområdena Element och Climate Solutions i USA är förvärvet av CCG ett logiskt steg för oss att ytterligare utöka vår närvaro", kommenterar Gerteric Lindquist, vd och koncernchef för Nibe i ett pressmeddelande.

Under 2017 förväntas CCG nå en ebit-marginal som överstiger Nibes koncernmål på 10 procent. Inklusive den planerade företträdesemissionen väntas transaktionen öka Nibes resultat per aktie från och med 2017.

Nibe förväntar att synergieffekter främst kommer att uppnås i form av förbättrade materialinköp och andra effektivitetsvinster över tid.

Nibe skriver att förvärvet av CCG  kommer finansieras med befintliga kreditfaciliteter. Nibe planerar dessutom att göra en företrädesemission av Nibe-aktier motsvarande 3 miljarder kronor efter att affären har slutförts. Danske Bank och Svenska Handelsbanken har blivit utsedda av Nibe att genomföra processen med företrädesemissionen. 

Myndighetsgodkännande för att slutföra affären väntas under tredje kvartalet i år.

llestad AB, Strata Advisory AB och Danske Bank har anitats som finansiella rådgivare åt Nibe och advokatfirman Delphi, Neal, Gerber & Eisenberg LLP och Axinn, Veltrop & Harkrider LLP som legala rådgivare. KPMG har agerat som finansiell due diligence rådgivare åt Nibe. Säljaren LSB har anlitat Credit Suisse som finansiell rådgivare och Vinson & Elkins LLP för den legala rådgivningen.

 

Platsannonser