Finans Nyhet

NGM utklassar Stockholmsbörsen

Publicerad

Småbolagsbörsen NGM fortsätter att utklassa storebror Stockholmsbörsen när det gäller kursutvecklingen. NGM-börsens index stigit med cirka 16 procent sedan årsskiftet. Men flertalet NGM-bolag går fortfarande med förlust.

Uppgången för NGM-börsens index är tio procent högre än uppgången för Stockholmsbörsen i år

I fjol gick NGM-börsen nästan dubbelt så bra som Stockholmsbörsen med en uppgång på cirka 30 procent under året.

– Det tyder på ett ganska stort förtroendekapital från den finansiella marknaden. Och det är mycket positivt, säger börschefen Ulf Cederin.

Annons

Sedan 2003 är NGM en ”riktig” börs, med auktorisation från Finansinspektionen. Dagens utveckling är mycket ett resultat av börsstatusen, tror Ulf Cederin.

De bolagen vi tar in har en betydligt högre kvalitet än vad vi kanske hade haft om vi inte hade varit börs. Det i sin tur gör ju att förtroendet bland aktieägarna och de som vill spara i aktier ökar.

Men tittar man på den finansiella utvecklingen för de knappt 40 NGM-noterade bolagen ser det mer dystert ut.

Annons

Av de bolag som lämnat rapport för första kvartalet, 25 stycken, går ungefär 60 procent fortfarande med förlust. Det är bara något färre än i fjol. I många fall når omsättningen inte ens upp till 1 miljon kronor per kvartal.

– Egentligen ska ju inte jag kommentera bolagens utveckling. Men många bolag producerar röda siffror i en tillväxtfas, man prioriterar tillväxt framför vinster, säger Ulf Cederin.

Han pekar på att NGM-börsens ägare NGM Holding är ett av undantagen, första kvartalet gav ett överskott. Och Cederin tror att fler NGM-bolag snart kommer gå samma väg.

Annons

(TT) <http://www.tt.se>

Annons