New York-kommun förbjuder "N-ordet"

Snart kan förbudet även komma att gälla i New York City

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-02-16

Westchester Countys lagstiftande församling har, som första plats i USA, tillkännagivit att de förbjuder användandet av så kallade N-ord, så som "negro", "nigger" och "nigga". Ett liknande lagförslag lades fram i New York stad tidigare i februari.

Den så kallade N-ords resolutionen blev enhälligt framröstad i måndags. Anledningen till att förslaget om ett förbud gick igenom var att ordet "används på ett okunnigt och degraderande sätt för att nedvärdera svarta personer".

Det var från början kommunfullmäktigeledamoten Leroy Comrie som lade fram lagförslaget. Hans förhoppning var att förslaget skulle dra i gång en diskussion som skulle leda till att samhället "blev en bättre plats där n-ordet var totalt oacceptabelt oavsett i vilket sammanhang det användes". Det skriver Gothamist.com.

Även hip-hoparen Kurtis Blow stod bakom lagändringen:

– Vi måste sluta se oss själva som niggas eller niggers så att vi kan förbättra våra intellekt så att vi får en bättre framtid. Jag utmanar alla inom hip-hop communityn att avskaffa ordet under februari-månad, "Black History Month", och därefter, sade Kurtis Blow på en presskonferens tidigare i februari.

Alla har dock inte stått bakom den nya lagen. En del amerikanska advokater anser att förbjudandet av vissa ord inkräktar på yttrandefriheten.

Platsannonser

Logga in