Annons

Annons

Nektar fortsatt intressant

Hedgefonden Nektars nedläggning, Erik Penser och Oscar Properties - det var ämnen som lockade till läsning denna vecka. Hetast var en högerkrok!

1. Se upp för Göran Perssons högerkrok!
Göran Persson delar folket: Antingen är han bäst eller totalt oduglig. Realtids chefredaktör Johan Såthe imponeras av en klassresenär som struntar i omgivningens förväntningar. 

Skribent: Johan Såthe           Publicerad: Lördag den 4 maj

2. Hedgefonden Nektar avvecklas
Sveriges äldsta hedgefond avvecklas efter beslutet att Brummer Multi-Strategi, BMS, löser in alla sina andelar i hedgefonden per den 31 maj 2019. "Är inte längre konkurrenskraftigt nog", enligt Mikael Spångberg, BMS:s vd och portföljförvaltare.

Annons

Annons

Skribent: Sara Johansson      Publicerad: Torsdag den 2 maj

3. Avgörande omröstning idag för Oscar Properties
Bostadsutvecklaren Oscar Properties befinner sig i en svår ekonomisk situation. För att klara sig framåt behöver bolaget idag få igenom ändrade lånevillkor, som ska godkännas av obligationsinnehavarna. Samtidigt framkommer att Oscar Engelbert har byggt upp ett nytt fastighetsbolag. 

Skribenter: Camilla Jonsson och Sverker Brundin     Publicerad: Måndag den 6 maj

4. "Tidigare utnyttjade vi inte att vi var en bank”
2018 var ett rekordår för Erik Penser Bank och första kvartalet i år var ännu bättre än motsvarande period förra året. Realtid har träffat bankens vd Johan Mörner som berättar om vändningen som startade för fem år sedan.

Skribent: Olof Swahnberg     Publicerad: Onsdag den 6 maj

5. Illavarslande och överraskande
Oren eller rent av smutsig revisionsberättelse och att vd Oscar Engelbert ökade sin lön med 30 procent under krisåret 2018 –  det är vad som dominerar Oscar Properties årsredovisning. Realtids Per Lindvall är förundrad.

Skribent: Per Lindvall   Publicerad: Torsdag den 2 maj

6. "Största hotet mot storbankerna är de själva"
Finns storbankerna kvar om tio år? Fredagens paneldeltagare är oense. Största hotet mot storbankerna är bankerna själva samt dess ägare och bankledningar. I panelen: Claes Hemberg, tidigare sparekonom idag aktiv ägare och coach, Anders Danielsson, vd för Nordnet och Rikard Josefson, vd för Avanza.

Skribent: Sara Johansson    Publicerad: Fredag den 3 maj

7. "Inte lugnt alls för Oscar Properties"
En överväldigande majoritet – 93 procent – av obligationsinnehavarna röstade ja till de nya villkoren för bostadsutvecklaren Oscar Properties obligationslån. Det förlängs därmed två år, till den 3 september 2021. Nu väntar ytterligare åtgärder för att införskaffa kapital.

Skribent: Sverker Brundin     Publicerad: Måndag den 6 maj

8. Danske Bank lanserar ny finansiell plattform
Danske Banks nya finansiella plattform ska ge företagskunderna en samlad översikt över finansiella flöden.

Skribent: Sara Johansson    Publicerad:  Måndag den 6 maj

9. Åtal i QV Invest-härvan
Entreprenören Ulf Söderberg åtalas för grovt bokföringsbrott. Konkursförvaltaren och EBM saknar 15,8 miljoner kronor i konkursboet. Tidigare affärspartners skyller bristerna i bokföringen på varandra.

Skribent: Sara Johansson    Publicerad: Måndag den 6 maj

Alma Bolån första offret i bolånekriget  
Alma Bolån avvecklar sin verksamhet till följd av osäkerhet kring finansiering och krav från Finansinspektionen om start av verksamheten inom viss tid.

Skribent: Olof Swahnberg     Publicerad: Torsdag den 2 maj 

 

 

 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.

Annons