Förstasida från https://www.theguardian.com/uk
EU

Nej till Brexit-avtalet – historisk förlust för May

Det blev en rekordstor förlust för Theresa May med 202 röster för ja-sidan och 432 för nej-sidan.  Det är den största förlusten som en brittisk regering mött. 

Uppdaterad 2019-01-15
Publicerad 2019-01-15

Det står klart att Theresa Mays brexit-avtal röstas ned i parlamentet. Efter förlusten har oppositionsledaren Jeremy Corbyn begärt en misstroendeomröstning mot Theresa May.

Det brittiska pundet studsade upp efter att Theresa Mays brexitavtal, som väntat, röstades ner under tisdagskvällen. Punden nådde dagslägsta mot dollarn inför omröstningen som avgjordes vid 20.30-tiden.

Vid 20-50-tiden handlades pundet vid 1,280 dollar, att jämföra med 1,270  en stund före omröstningen.

Theresa May har nu tre dagar på sig att återkomma till parlamentet med vad regeringen avser att göra, "plan B".

Tänkbara följder är nya förhandlingar med EU, krav på nyval, en ny folkomröstning om brexit (eller brexitavtalet i sig) eller att Storbritannien lämnar EU utan avtal, en "hård brexit". Det senare är däremot många i parlamentet emot.

Den brittiska regeringen skulle också kunna begära en senareläggning av brexit bortom den 29 mars, vilket enligt en del medieuppgifter EU redan börjat förbereda sig för.

En komplicerande faktor är att EU har val till parlamentet den 23-26 maj vilket kommer att kräva unionens uppmärksamhet i närtid.

"Med tanke på att EU inte visar några tecken på att ge efter så skulle May troligen behöva vinna omröstningen med en mycket mindre marginal än väntat för att marknaden ska tro att hon kan vinna en andra omröstning, troligen mindre än 50 röster", sade Jane Foley på Rabobank till Bloomberg News inför omröstningen.

En del marknadsaktörer har sett en förlust i omröstningen på cirka 100 röster som en vattendelare, där en mindre förlust skulle kunna leda till fortsatta förhandlingar med EU medan en större förlust skapar än större osäkerhet om nästa steg.

Det står mellan ordning eller kaos, manade den brittiska regeringen inför kvällens avgörande parlamentsomröstning om utträdelseavtalet med EU.

När det blev klart att Theresa May förlorat öppnade hon själv, för att förekomma oppositionspartiet Labours Jeremy Corbyn, för en misstroendeomröstning mot regeringen rapporterar Sveriges Radios korrespondent.

– Hon öppnade för att den skulle kunna genomföras redan imorgon, onsdag.

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) beklagar det brittiska parlamentets nej till utträdesavtalet med EU, säger hon i ett pressmeddelande.

– Nu står vi inför ett mardrömsscenario där vilket som blir nästa steg är högst oklart, säger hon.

Wikströms bedömer att britterna antingen kraschar ut ur EU utan ett avtal på plats, att EU ger premiärminister Theresa May mer tid att omförhandla avtalet, eller att Storbritannien stannar kvar i EU.

Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning. Det gamla "rekordet" innehades av Labour-premiärministern Ramsay MacDonald vars regering i oktober 1924 förlorade en omröstning med 166 rösters marginal ,

Platsannonser