Finans Nyhet

”Negativa korrigeringar skapar möjligheter”

Taggar i artikeln

Börsen Creades John Hedberg
John Hedberg, vd för Creades, Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas Analysguiden samt Claes Hemberg, föreläsare, vd-coach, och ledamot i Allbright som främjar mångfald i näringslivet.
Publicerad
Uppdaterad

Oron för en inbromsning i världsekonomin är en del av förklaringen bakom börsnedgångarna. Vid nästa konjunkturnedgång kommer arbetslösheten bli mer påtaglig då robotarna blir ett alternativ i finansbranschen. Men just nu handlar det om en kort omskakning, en tillfällig nedgång. Detta menar tre finansprofiler som Realtid.se talat med. 

Sara Johansson

Wallstreet föll tungt på onsdagen och oron spred sig vidare till börserna i Asien på torsdagsmorgonen som föll lika tungt. Även Stockholmsbörsen föll under torsdagsmorgonens öppning. Realtid.se har kontaktat tre tunga profiler i branschen för en kommentar kring börsnedgångarna.

JOHN HEDBERG, vd på Creades:

Varför faller börsen?
– Oro för stigande globalt ränteläge en faktor. Allmän känsla av att värderingarna är höga och att svaghet i kommande rapportperiod kommer straffas hårt. 

Annons

Är den tioåriga uppgången bruten?
– För tidigt att säga, men det kan vara starten på en större korrigering (som borde komma givet den långa perioden av marknadsuppgång)

Hur påverkar detta Creades?
– Vi på Creades har sedan en tid positionerat oss för en marknadsnedgång, bland annat genom att ha en högre andel likviditet men även genom indexoptioner / indexterminer

Hur påverkar detta branschen?
– Mer försiktighet på kort sikt, antagligen positivt på längre sikt då negativa korrigeringar skapar möjligheter

Annons

PETER MALMQVIST, chef för Aktiespararnas Analysguiden: 

Varför faller börsen?
– Börsen faller på grund av överhettningen i USA, med tillhörande uppgång i räntor och inflation, som är motorn i nedgången. Därutöver kommer USA:s handelskonflikt med främst Kina, som riskerar att skapa en nedgång i global efterfrågan. Det förvärras av att Italien har stora politiska problem, liksom att Brexit är lika oklart idag, som för ett år sedan.

Är den tioåriga uppgången bruten?
– Jag tror detta kan bli en kort omskakning, som får ner börsen ungefär 10-15 procent från den senaste toppen. För att det skall bli mer, krävs främst att oljepriset går upp mot 100 dollar. Det är inte ett scenario jag tror på, men det kan inte uteslutas. Bojkotten av Iran är här en orosfaktor.

Annons

– Den mycket långa period av extremt låga räntor, verkar dock vara bruten. Det behöver inte dra ner börsen långsiktigt. Däremot är det en kortsiktigt allvarlig störning.

Hur påverkar detta ditt företag?
– Jag får mer att skriva om.

Hur påverkar detta branschen?
– Inget vidare…

CLAES HEMBERG, föreläsare, vd-coach, och ledamot i Allbright som främjar mångfald i näringslivet.

Varför faller börsen?
– Nästa år kommer världsekonomin att bromsa in, det vet vi. Frågan är hur snabbt och skarpt det kommer att inträffa och det är den oron som vi märker nu. Hur kommer det att bli?

Är den tioåriga uppgången bruten?
– Nej, det är för tidigt att säga. Nedgångar händer i bland men däremot finns det en oro att den tioåriga uppgången är bruten, men det är för tidigt att säga det. Det finns även andra faktorer som spelar in, att amerikanska långa räntor som har stigit över tre procent och att arbetslösheten är rekordlåg. Det finns flera signaler om att högkonjunkturen har passerat som topp. Det finns alltid en fråga om när inbromsningen kommer att ske. Det ser inte ut som om världsekonomin kommer att gå baklänges nästa år men den kommer att bromsa in.

Hur påverkar detta dig?
– Detta påverkar inte privatpersoner just i dag eller de närmsta veckorna. De flesta människor påverkas inte av tillfälliga börsuppgångar eller nedgångar.

Hur påverkar detta branschen?
– Branschen är under en omställning med mer digitalisering och robotar som får göra jobbet. Detta kommer att skynda på, om det blir en inbromsning, banker, finansbolag att säga upp medarbetare precis som många andra företag. Omställningen till fler robotar och mer datadriven bankverksamhet kommer att öka ytterligare om vi får en kris. Det är en generell tanke som många missar. Vid nästa lågkonjunktur, när den väl inträffar, kommer att innebära att arbetslösheten, i större utsträckning än under de senaste konjunkturnedgångarna 2000 och 2008, kommer bli mer påtaglig. Alternativet med robotar är ett lättare steg nu än tidigare.

Annons