Finans Nyhet

Nedgång att vänta under en tid

Publicerad

Stockholmsbörsen levererade en mindre uppgång under veckan för att sedan falla tillbaka under fredagen.

Börsen som helhet befinner sig fortfarande i en positiv trend efter hösten lågpunkter. Däremot har New Yorkbörsen brutit nedåt till nya lågpunkter och signalerar för fortsatt nedgång under de kommande veckorna innan det inom 3-6 veckor är dags för en vändning uppåt.

Frågan är nu hur nedgången i New York kommer att slå igenom på Stockholmsbörsen. Det troliga är att vår egen börs dras med nedåt under en tid i det att vi väntar in en vändning uppåt under våren och försommaren.

Här kan du beställa ett speciellt nyhetsbrev med veckans aktieanalys från Ingemar Carlsson som skickas ut varje måndag innan börsens öppnande

Annons

Dollarn blir allt dyrare mot den svenska kronan och är nu över 9,00 kronor och på nivåer som vi får gå tillbaka till 2002 för att högre nivåer. Rekordnoteringen är på 10,95 kronor från juni 2001. Vi får inrikta oss på en uppgång till 9,30-9,40 kronor under våren innan en rekylfas kan tänkas ta vid.

Oljepriset ligger och bygger en bottenformation i ett brett intervall, är det ser ut att ta ytterligare 1-2 månader innan en bestående uppgång kan ta vid och driva oljepriset mot högre nivåer.

Bland råvarorna är de i stort sett bara silver och guld som är i stigande trender även om dessa fallit tillbaka en del den senaste tiden. Långsiktigt ser silver och guld ut att kunna lyfta rejält under de kommande åren, där jag räknar med mycket höga nivåer när vi skriver 2013-2013.

Annons

Stockholmsbörsen

OMXS 30 index (640,39) är fortfarande i en stigande trend och den trendlinje som sammanbinder bottnarna i uppgången sedan den 21 november 2008 via den 23 januari är intakt. Vi har en fallande trendlinje som sammanbinder topparna sedan mitten av oktober månad. Dessa båda trendlinjer skapar en triangelformation som vi nu får vänta in ett utbrott ur för att få den fortstata färdriktningen.

Nedgången under förra veckan testade den nedre linjen vid 609 under tisdagen, den 24 februari. Stödlinjen är intakt och frågan är nu: Kommer stödlinje att brytas? Det finns en hel del indikationer på att det blir fallet men jag skulle då först vilja se en motreaktion uppåt under början av mars månad innan det hela sedan kan bryta nedåt.

Annons

Oavsett detaljerna så innebär ett genombrott av 609-nivån en första signal på fortsatt nedgång. Då handlar det sedan om 592, som stöd och därefter är det 568.

Ser vi på många andra index i USA och Europa har de brutit sina livlinor och signalerat för fortsatt nedgång. Det gör att vi måste vara beredda på att samma sak sker med vårt eget index. Men som sagt, jag vill först se att genombrottet är bekräftat innan vi kan räkna med detta.

Med tanke på den negativa utvecklingen i New York under fredagen finns det anledning att räkna med att OMXS 30 inleder måndagen med att falla tillbaka men att 609-nivån håller.

I det läget bör vi sedan få en positiv utveckling under några dagar innan en ny nedgång tar vid när vi kommer in ytterligare en bit i mar månad. I mina beräkningar är det många cykler som sammanstrålar kring den 11 mars och det ska bli spännande att se utvecklingen därefter.

I dag har jag valt att ta fram tre aktier som är i fallande trender och som därmed behöver mer tid i nedgång för att fullborda den negativa trenden. Utvecklingen på börsen är ordentligt blandad, där vi har grupper av aktier som ser ut att ha vänt uppåt långsiktigt medan en stor grupp med bankerna i spetsen är i en fas som troligen avslutas med en forma av uppgivenhet innan de kan vända uppåt.

Index har fallit med 58,9 procent som mest och det är när en nedgång närmar sig ett fall på 60-65 procent som vi börjar söka en vändning.

S&P 500 index (735,09) på New Yorkbörsen bröt i fredags ned till den lägsta nivån under hela nedgången sedan 2007. Den tidigare lågpunkten låg vid 741 och den höll för ett första test under förra veckan innan den till slut bröts under fredagen. Utvecklingen tyder på att vi får inrikta oss på en botten tidigast i slutet av mars månad. Det finns indikationer på att detta index kan dröja till första halvan av april innan det hela är klart på nedsidan.

På vägen nedåt väntar jag närmast på en tillfällig motreaktion uppåt under 8-10 dagar. Denna uppgång bör kunna ta sin början tidigt under mars månad.

S&P 500 har så här långt tappat 53,4 procent sedan rekordnoteringen vid 1 576 den 11 oktober 2007. Förväntar vi oss en nedgång på cirka 60 procent är det i området kring 630 som vi ska börja söka en möjlig vändning uppåt, nu när trenden är fallande.

Enskilda aktier

AstraZeneca (287,50) hörde länge till de aktier som var i en stigande efter att ha vänt vid 210,50 kronor den 17 mars 2008. Högre bottnar under en stor del av förra året gav beskedet om den stigande trenden som till slut gav en topp vid 347 kronor den 12 november. När vi sedan fick en lägre topp vid 335,50 kronor den 29 januari var budskapet tydligt. Aktien hade gått in i en fallande trend. Vi såg i fredags en nedgång till 280 kronor som lägst och de mesta pekar mot lägre nivåer, där 278-280 kronor utgör ett tillfälligt stöd. När detta stöd bryts får vi inrikta oss på en fortstat nedgång med 262 kronor som nästa stödnivå av betydelse.

Holmen B (150,50) hade en positiv trend under sommaren förra året och den tog slut i och med en topp vid 240,50 kronor den 19 september. Sedan följde lägre toppar under hösten och trenden övergick då att vara fallande. Nu har detta lett till att aktien i fredags var ned till 148,50 kronor som lägst i hela denna nedgång. Vi har ett stöd vid 148 kronor och det kan hålla tillfälligt medan aktien avverkar en mindre uppgång.

I och med den fallande trenden siktar vi ned mot 136 kronor den dag vi får en stängningskurs under 148 kronor.

I dagsläget finns det anledning att vänta fram till försommaren innan Holmen kan börja vända uppåt men då har aktie sannolikt varit nere på låga nivåer först. Vi får gå tillbaka till september 1998 för att hitta en lägre notering och då på 134 kronor. Det finns anledning att räkna med att denna nivå testas under våren.

Swedbank (23,60) fortsätter sin långa nedgångsfas och så längre trenden är fallande får vi inrikta oss på en fortstat nedgång. Lägsta notering i hela nedgången från rekordnoteringen 282,50 kronor från den 15 februari 2007 är nu 22,70 kronor. Även om aktien stiger tillfälligt räknar jag med att vi får en fortsättning ned mot 21,00 kronor, som är nästa delmål. Bryts den nivån får vi plocka fram 18,00 kronor, som ytterligare nästa stödnivån.

Annons