Finans Nyhet

Nedåt på Wall Street

Publicerad

Torsdagens handel i New York handlade om en sak: Det räntebesked som Federal Reserve skulle ge kvart över två. När den väntade höjningen av styrräntan till 3,25 procent ropades ut sjönk kurserna.

I avvaktande handel höll sig förändringarna i index nära nollan, om än i underkant. Feds styrräntehöjning var den nionde i rask takt sedan förra sommaren, alltid med en kvarts procentenhet, och språket i bankens uttalande pekar tydligt mot ännu fler höjningar innan året är över.

Trots att beskedet var högst väntat sjönk kurserna. Dow Jones industriindex tappade en procent till 10.275,0, medan Nasdaqs kompositindex sjönk med 0,6 procent till 2.057,0.

Marknaden tittade efter minsta tecken på att den här (räntehöjnings-)processen är på väg att avvecklas, och det här beskedet ger ingen känsla av att Fed är klara, sade chefsstrategen Bill Strazzullo på State Street Global Markets.

Annons

Torsdagens slut innebär en nedgång för Dow Jones med 2,2 procent för andra kvartalet, medan Nasdaq gått upp med 2,9 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing gick mot strömmen och steg med sju procent till sin högsta nivå på fyra år. Orsaken: Beskedet att 3M:s vd James McNerney tar över som vd och ordförande efter Harry Stonecipher, som tvingades gå efter en skandalaffär med en annan Boeingchef.

Oljepriset fortsatte brant nedåt även på torsdagen och stannade under 56 dollar fatet. Exxon fortsatte följaktligen att ta stryk och tappade 1,7 procent.

Annons

Bank of America tillkännagjorde köpet av kreditkortstillverkaren MBNA, vilket gör bankkoncernen till en av världens största kreditkortsutgivare. Kursen sjönk med 2,8 procent.

ABB:s vinstvarning tidigare på dagen fortsatte att påverka och aktien tappade ytterligare 0,4 procent jämfört med stängningskurs i Stockholm.

TT

Annons

Annons