Annons: Innehåll från KIVIKS MUSTERI AB

Naturnära Österlenglögg med het Calvados

När höstens mörker sveper över trädkronorna är det dags att omfamna årets sista säsonger. Kiviks Musteri lanserar en lokal glögg, gjord på skånska äpplen och stingande Calvados, för att värma upp i kylan.

På gården Karakås, strax norr om Kiviks Musteri, såddes det frö som la grunden till Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Österlens mineralrika och sandiga mylla har gjort odlingarna väl och i dag, med mer än hundra år på nacken, odlar Kiviks Musteri över 70 olika äppelsorter – alla med sin unika balans av sötma och syrlighet. Förutom att odla svenska kvalitetsäpplen, päron och bär tillverkar musteriet bland annat egen must, vin och cider. Nyheten för i år är Österlenglögg.

Hundraårigt hantverk

Med rötter i Kiviks Musteris äppelvin, klassiska glöggkryddor, vanilj och kanel får glöggen sin runda och livliga smak från aromrik Calvados VSOP. Nyanserad och fruktig i smaken, med inslag av äpplen, aprikos, apelsinzest och mandel, gifter sig den destillerade drycken naturligt med de skånska äpplena. Tillverknings-processen gör det tydligt att inget lämnats åt slumpen.

– Calvados är en starksprit gjord på äpplen, just den som används i Österlenglögg är en så kallad Pays d’Auge, vilket betyder att den kommer från ett begränsat område i Normandie i Frankrike, som ställer hårdare krav på produktionen. Traditionella kopparpannor användas vid destilleringen, vilket ger en djupare och mer komplex arom, säger Elias Kämpe, Produktchef på Kiviks Musteri.

Läs mer om Österlenglögg här!

För att hitta den ultimata smakbalansen, passande att avnjutas såväl tillsammans med vänner som för en smakfull stund på egen hand, har Österlenglögg genomgått en lång och noggrann process. Än i dag sker den största delen av arbetet för hand; från beskärning av träden på vintern till gallring och plockning av äpplen på hösten. Dels för att frukten ska hålla optimal kvalitet, men även för att minska på svinnet.

Kiviks Musteri tar tillvara på frukterna, så länge de smakar gott har de alltid en given plats i musten.

Klimatsmarta träd

Som modernt livsmedelsföretag med anor sedan 1800-talet, beläget i en naturnära miljö, och med stort engagemang för bygden, kommer hållbarhetansvaret naturligt. Kiviks Musteri har funnits i 130 år och arbetar långsiktigt för miljön och för att säkra en hållbar svensk livsmedelsproduktion även i framtiden. Därför arbetar företaget bland annat aktivt med samarbeten inom en mängd olika forskningsprojekt tillsammans med flera olika universitet. Genom att satsa på ny- och återplantering av äppelträd bevaras klassiska äppelsorter samtidigt som nya sorter utvecklas. De 110 000 träden i odlingarna är dessutom klimathjältar som binder koldioxid.

Kiviks Musteri arbetar också aktivt för biologisk mångfald och för att ha en så resurseffektiv odling och vattenanvändning som möjligt. Också produktionen effektiviseras löpande för att minska avfallet – hela vägen från råvaruhantering i produktionsprocessen till avfall och återbruk. Äppelskrutt och skal, som blir över efter mustning, används som djurfoder. Grenar som klippts av flisas ner och blir till näring för träden och processvatten renas och blir till bevattning av odlingarna.

– Vi gör must på äpplen som annars ingen skulle vilja köpa på grund av fel storlek, form eller skönhetsfläckar. Vi tar vara på frukterna, så länge de smakar gott har de alltid en given plats i vår must. Så har vi gjort sedan 1935, förklarar Elias Kämpe.

Den nylanserade Österlenglögg, gjord på skånska äpplen, varsamt plockade för hand, säljs i flaskor om 50 cl och finns att beställa på Systembolaget från vecka 37 2022, till ett pris av 109kr/flaska. Med äpplen av högsta kvalitet i spetsen ger den en varm och smakfull njutning under årets kyligaste månader!

Österlenglögg finns att beställa här.

Annons