Finans

Nasdaq övervakar börsen med ny fintech-teknik

Syftar till att motverka marknadsmissbruk. Goldman och Credit Suisse har redan anslutit sig till projektet.

Uppdaterad 2016-02-24
Publicerad 2016-02-24

Nasdaq investerar i amerikanska fintechbolaget Digital Reasoning som utvecklar lösningar som ska upptäcka missbruk av kapitalmarknaderna. Man har dock valt att hemlighålla den investerade summan.

– Syftet är att förändra hur övervakning går till. Med de förändringar i datorkraft som vi nu åstadkommer kan vi göra nya saker som vi inte har kunnat göra med våra befintliga algoritmer, säger sa Bill Nosal, vice chef fär marknadsteknik på Nasdaq, till tidningen.

Enligt Financial Times har Goldman Sachs och Credit Suisse redan investerat i bolaget och de får nu alltså sällskap av Nasdaq, vars befintliga algoritmer ska kopplas med Digital Reasonings.

– Vi kan höja ribban för så kallad signaldetektering i olika system och tillämpa fördjupad förståelse av sammanhang för att bedöma risker, utan att arbetsbelastningen på den redan belastade analysavdelningen, säger Marten den Haring, produktchef på Digital resonemang till FT.

Algoritmerna är självlärande och blir smartare genom använning. De utvecklar därmed sin förmåga att känna igen mönster på egen hand. Datan som samlas in hämtas från börser, telefonsamtal, e-post och sociala medier, skriver tidningen.

Huruvida tekniken ska implementeras på Stockholmsbörsen är dock fortfarande oklart.

Platsannonser

Logga in