Foto: Nasdaq
Morgonsvepet

Nasdaq inför nya regler

Morgonsvepet måndag: Nasdaq inför nya regler, stark inledning för bitcoin och ny storägare i Oscar Properties.
 

Uppdaterad 2020-01-21
Publicerad 2020-01-20

Nasdaq inför nya regler
De nordiska regelverken för börsnoteringar, där det tidigare har funnits ett flertal skillnader på detaljnivå, ska nu bli helt samstämmiga.  För Stockholmsbörsens del blir det flera konkreta förändringar i noteringsprocessen för bolag som ska till huvudlistan. Bland annat kommer kravet att två i styrelsen och en i ledningen ska ha jobbat i ett noterat bolag tas bort.  Nasdaq planerar gå ut med det nya regelverket i februari och att det träder i kraft 30 dagar efter att det publicerats. 

Stark inledning för bitcoin
Kryptovalutan bitcoin inleder året med en rusning. Sedan årsskiftet har valutan stigit med 22 procent, vilket är den högsta årsinledningen sen år 2012, enligt TT.

Ny storägare i Oscar Properties
Bilförsäljaren Kaiser Cars har tagit en större position i det finansiellt pressade bostadsbolaget Oscar Properties och står därmed som fjärde största ägare.  Det rapporterar DI och hänvisar till ägardatatjänsten Holdings. Köpeskillingen uppgår till knappt 20 miljoner kronor, vilket översätts till 13 miljoner aktier. I takt med förvärvet av aktierna innehar nu Kaiser Cars 9,69 procent av kapitalet i bostadsutvecklaren och 7,04 procent av rösterna.  

Passiva fonder slår aktiva hos flera storbanker
De svenska indexfonderna har gett bättre avkastning än aktivt förvaltade Sverigefonder hos fyra av sex stora fondbolag de senaste tio åren, det visar en granskning som Dagens Industri har gjort.
Endast hos Länsförsäkringar har den aktivt förvaltade Sverigefonden klart slagit indexfonden, med en uppgång på 200 procent mot 178 procent för den passiva varianten. På Handelsbanken blir det oavgjort.
Hos Swedbank, SEB, Nordea eller Danske Bank hade spararna tjänat på att välja indexfonder före aktivt förvaltade Sverigefonder, skriver tidningen.

"Ericsson har problem med trovärdigheten"
Aktiespararna kräver att Ericsson bryter tystnaden kring granskningen i Kina som enligt expertis kan leda till nya miljardböter, skriver SvD Näringsliv.
Organisationen menar att telekomjätten har trovärdighetsproblem efter boten på 10,1 miljarder till amerikanska finansmyndigheter före årsskiftet.
– Vi förväntar oss att Ericssons vd Börje Ekholm tar upp Kinautredningen i bokslutsrapporten, säger Sverre Linton, chef för bolagsbevakning på Aktiespararna, till tidningen.
Ericsson lämnar bokslut på fredag morgon.

Stabil start av dollarna
Dollarn har inlett veckan med små rörelser, men håller fast vid förstärkningen mot euron som sågs på fredagen.
Bedömare hänvisar till starka ekonomiska data som pekar på styrka i den amerikanska ekonomin och minskar sannolikheten för räntesänkningar.

Brighter i samtal om förvärv av EQT-bolag
Vårdutvecklaren Brighter, som handlas på First North, är i samtal med Nectarine Health om att förvärva bolagets tillgångar. Det framgår av ett pressmeddelande. 
Nectarine Health är en svensk startup med över 40 anställda som fått finansiell uppbackning av EQT Ventures.
Bolagen har tecknat en icke-bindande avsiktsförklaring och har som ambition att nå en överenskommelse under januari 2020.

Rekordår för indragna yrkeslicenser
2019 blev ett rekordår för sanktioner i finansbranschen. Förskingring, slarv med dokumentation och uppblåsta försäljningssiffror hör till områden som bestraffats.
Under 2019 anmäldes 56 disciplinärenden, vilket är ett nytt rekord för ett enskilt år och mer än dubbelt så många som för sex år sedan. 
Sedan starten 2001 har 102 licenser dragits in och 151 anställda inom finansbranschen har fått en varning.
Närmare 24 000 personer är i dag aktiva licenshavare och 190 företag är anslutna till Swedsec.

 

Platsannonser