Finans Nyhet

Mystiska samfund i Sverige

Publicerad

<pufftextlänk>De senaste åren har sju trossamfund med tyska företrädare registrerats i Sverige. Inget av samfunden har en fungerande församling här.</pufftextlänk> I åtminstone fyra av fallen har en svensk konsult hjälpt församlingarna. Ingen på myndigheten som ansvarar för registreringen förstår syftet.

Andens och Livets Tempel, Fria Protestantiska Kyrkan i Gud och Kyrkan för fred, samförstånd och fri utveckling genom Gud är tre av de sju församlingar som har registrerats i Sverige. Ingen verkar ha en fungerande församling på plats i Sverige och alla adresser går till två postboxar.

Sedan kyrkan skiljdes från staten har Kammarkollegiet ansvaret att registrera trossamfund. Anna Sundmark, handläggare på Kammarkollegiet upptäckte för två år sedan att ett antal trossamfund inte hade några fungerande postadresser.

– När vi skickade fakturorna på årsavgifterna till samfunden kom breven tillbaka i retur. När jag tittade efter märkte jag att tyskar satt i styrelsen i samtliga trossamfund. Dessutom hade flera av dem samma boxnummer, säger Anna Sundmark.

Annons

De sju trossamfunden har registrerat sig mellan åren 2001 och 2004. Fyra av dem registrerade sig som samfund i Sverige 2002. Personerna bakom samfunden kommer från olika städer i Tyskland, bland annat nämns München, Oberkirchen och Pentling. Det finns en stor bredd på dem som är med i styrelsen. Den yngsta är född 1975 och den äldsta 1931.

För att registrera ett trossamfund i Sverige måste det röra sig om en gemenskap för religiös verksamhet i vilket det ingår att anordna gudstjänst. En registrering ska omfatta namn på samfundet, stadgar och personer i styrelsen eller motsvarande organ. Av stadgarna ska det framgå hur de fattar beslut.

Fem av samfunden har inte betalt avgiften för 2005. I år har Kammarkollegiet inte fått inbetalning från någon.

Annons

– Även om vi tycker något verkar konstigt så är det inte vårt jobb att ifrågasätta trossamfundet, så länge de uppfyller kraven som vi har, säger Anna Sundmark.

Ingen tjänsteman på Kammarkollegiet förstår varför de har registrerat sig som samfund om de inte bedriver verksamhet här. Enligt Bertil Kallner, jurist på Kammarkollegiet är rättsverkningarna av en registrering få.

– Kanske vill de uppnå en viss status genom registreringen. Förutom att man får ett namnskydd så innebär registreringen att samfundet ses som en juridisk person. Det gör att de kan förvärva rättigheter och skyldigheter. De kan skriva avtal och öppna bankkonton, säger Bertil Kallner.

Annons

Ett samfund kan också få hjälp med att få in avgifterna. Men då måste samfundet bland annat vara tillräckligt stort. Trossamfund och ideella föreningar kan även få statsbidrag från staten om man skickar en ansökan till Samarbetsnämnden för statsbidrag till Trossamfund, SST. Men ingen av dessa har sökt bidrag.

I åtminstone fyra av fallen har en svensk hjälpt till att registrera trossamfunden i Sverige. Han finns bland annat med som protokolljusterare vid grundningsmötet av samfundet, Kyrka för Fred, samförstånd och fri utveckling genom Gud.

– Jag hjälpte bara dem att registrera sig. Jag har ingenting med de här samfunden att göra. Du får vända dig till dem. Jag har inte haft kontakt med dem på flera år, säger han till Realtid.se.

När Realtid.se vill ställa ytterligare frågor lägger han på luren.

Är reglerna för att registrera ett samfund för slappa här i Sverige?

– Nej det tycker jag inte. Det är ju dessutom meningen att den som vill, ska kunna ha möjlighet att registrera sig som samfund, säger Anna Sundmark.

Registrerade trossamfund

*Andens och Livets Tempel 2002-09-20

*Fria Protestantiska Kyrkan i Gud och Kristus 2004-12-07

*Heliga Salighetens Kyrka 2001-12-12

*Kyrkan för fred, samförstånd och fri utveckling genom Gud 2002-02-27

*Nya Frikyrkoförsamlingen 2002-06-03

*St. Christophorus-Kyrkan 2004-03-02

*Universella Kristna Kyrkan 2002-11-13

Annons