Finans Nyhet

Musikvideon dödshotad

Publicerad

Skivbolagen i Sverige har inte längre råd att producera dyra musikvideor. Minskad skivförsäljning tvingar bolagen att hitta billigare och mer kostnadseffektiva marknadsföringskanaler. Och äldre artister som Marie Fredriksson är ute i kylan.

– Skivbolagen är inte lika villiga att bekosta musikvideor i dag, jämfört med för några år sedan. Förut gjordes videor av första, andra och tredje singeln. Nu görs i bästa fall en video. Det innebär att vi måste hitta andra vägar att marknadsföra våra artister, säger Henrik Johnsson, manager för Alcazar.

Anledningen är framför allt den minskade skivförsäljningen.

– Skivorna måste ”gå ihop”, vilket innebär att vi har en mycket mindre budget för musikvideoproduktion. För några år sedan spenderade man 150.000 till 300.000 kronor på en video. I dag får den kosta mellan 30.000 och 100.000 kronor, säger Peo Berghagen, marknadschef på Universal Locals och Stockholm Records.

Annons

Tack vare den tekniska utvecklingen finns också möligheten att producera billigare.

– Det har blivit enklare att göra musikvideor tack vare till exempel tillkomsten av digitalkameror. Utbudet av regissörer har också ökat vilket pressar priserna, säger Peo Berghagen.

Även EMI har blivit mer kostnadsmedvetet.

Annons

– Skivbolagen har inte längre råd att bekosta dyra musikvideor. Dessutom upplever vi att forumen för dessa har blivit färre. Vi har i princip bara MTV och ZTV, säger Johan Olsson, produktchef på EMI.

Kanalerna MTV och ZTV har dessutom en väldigt ung publik vilket leder till att produktion av videor med äldre artister i princip har upphört.

– Ta artister som Marie Fredriksson och Ulf Lundell, det är nästan omöjligt att få tv-kanalerna att visa artister med en äldre målgrupp, säger Johan Olsson.

Annons

I dag har istället betydelsen av andra marknadsföringskanaler ökat.

– Jag tror faktiskt att vi har överskattat musikvideons betydelse. Det finns andra, billigare, kanaler, som till exempel internet och artisternas hemsidor, hävdar Peo Berghagen, på Universal Locals och Stockholm Records.

Annons