IT

MSB: "En omfattande och allvarlig attack"

Den cyberattack som har drabbat många svenska företag, organisationer och myndigheter är på en helt annan nivå än vad man tidigare skådat. Många aktörer är drabbade utan att veta om det, säger Robert Jonsson på MSB till Realtid.

Uppdaterad 2017-04-05
Publicerad 2017-04-05

– Det är många organisationer, myndigheter och företag vars data har stulits av förövarna. Än så länge är det svårt att säga specifikt vilka som har drabbats, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef på cybersäkerhetsenhet hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Realtid.se.

Det man i dagsläget vet är att det främst är organisationer inom offentlig sektor inom IT, kommunikation, sjukvården, energi och forskning som har drabbats.

Det är också svårt att säga hur omfattande skadan är, eftersom det är många som är drabbade som inte vet om det.

–  Det vi vet är att det är många som är drabbade både i Sverige och internationellt. Vår bedömning är att den här attacken både är omfattande och allvarlig, säger Robert Jonsson.

Anledningen till att den här typen av attack är svår  att skydda sig mot är att angriparna har tagit sig in företag, organisationer och mydnigheter som levererar molntjänster, för att sedan ta sig vidare in i organisationernas egna system.

Vad ska man vara uppmärksam på för att upptäcka om man har blivit drabbad?

– Det kan vara olika indikatorer till exempel att trafik har gått mot en speciell domän.

Vad är förövarna ute efter?

–  Vi antar att förövarna vill åt affärshemligheter och annan känslig information.

Vem ligger bakom attacken?

–  Det är en fråga som säkerhetspolisen och FRA nu utreder.

Hur arbetar ni vidare med den här frågan?

–  Vi fortsätter informera myndigheter, organisationer och företag om vilka indikatorer man kan använda för att upptäcka att man har blivit drabbat.

Enligt MSB ska angreppet ha pågått sedan åtminstone 2016 men påbörjades sannolikt redan 2014. Att det har tagit lång tid att upptäcka angreppet beror på svårigheter att se ett samband mellan angreppen på olika organisationer tidigare. Detta på grund av att de varit mycket skickligt utförda.

Platsannonser