MP3 växer snabbast i historien

32,1 miljoner MP3-spelare. 8 miljoner CD-spelare. De brittiska försäljningssiffrorna från det senaste året talar sitt tydliga språk.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-12-03

MP3 är nu officiellt det snabbast växande musikformatet någonsin. Det visar en färsk engelsk studie.

Entertainment Retailers Association (ERA) i England har undersökt vilka musikspelare som sålt bäst i Storbritannien under de senaste 12 månaderna. Enligt ERA:s beräkningar säljs det fem gånger fler MP3-spelare som cd-spelare just nu. Därmed anser ERA att formatskiftet är att betrakta som spikat.

Studien visar att britterna köpt 32,1 miljoner MP3-spelare under ett år. Detta att jämföra med 8 miljoner cd-spelare. Av MP3-spelarna står mobiltelefonerna för 75 procent, så multimaskiner kan vara framtiden. Ungefär 90 procent av de mobiltelefoner som säljs i Storbritannien nu har möjlighet att spela MP3-filer

– Aldrig förr i musikindustrins historia har vi sett att ett format skjutit iväg på det här sättet. Det råder ingen som helst tvivel på att MP3 är det snabbast växande musikformatet någonsin. Det växer snabbare än vinyl, kassett eller cd, säger Russel Coultart, styrelseordförande på ERA Digital.

Att 25 procent av den brittiska försäljningen kommer från rena MP3-spelare innebär att det är tämligen jämbördigt med den totala försäljningen av cd-spelare.

– MP3 är nedladdningsvärldens egen cd. Det vackra med MP3 är att de kan spelas på allting, säger Russel Coultart.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in