Annons: Innehåll från CARNEGIE FONDER

Möt Rysslandsfondens prisbelönta förvaltare

Fredrik CollianderFredrik Colliander
Fredrik Colliander blev utsedd till Årets Stjärnförvaltare av Morningstar år 2001, 2005, 2006 och 2009. 2015 tilldelades Carnegie Rysslandsfond Lipper Fund Award, en av fondvärldens mest prestigefulla utmärkelser.

”Alltid pessimistisk, alltid baissig.” Det är den vanligaste kommentaren när kollegorna på Carnegie Fonder ombeds beskriva Carnegie Rysslandsfonds prisbelönta förvaltare Fredrik Colliander.

För det är inte ofta Rysslandsförvaltaren tar till stora, positiva adjektiv när han pratar om den marknad han har följt i 30 år. Kanske smittades han av det ryska svårmodet när han som nykläckt civilekonom i slutet av 1980-talet flyttade till Moskva för att arbeta på Sveriges Exportråd och finslipa sin ryska.

– Det var händelserika år. Jag glömmer aldrig när Berlinmuren föll 1989. Jag befann mig i staden Perm vid foten av Uralbergen och lyssnade på nyheterna på kortvågsradio. Perm var då centrum för Sovjets försvarsindustri och vi var de första utlänningarna som besökt staden sedan tjugotalet. Det fanns knappt någon mat att få tag på – och detta i en europeisk miljonstad, minns Fredrik Colliander.

Totalt stannade Fredrik Colliander sex år i Ryssland innan han flyttade till Stockholm för att bli fondförvaltare.

Det finns gott om ryska bolag, men många bär fortfarande på ett sovjetiskt arv med inslag av korruption, nedgångna anläggningar och bristfällig redovisning. Det gäller att välja rätt, och kanske är det den skeptiska läggningen som har gjort Fredrik Colliander så framgångsrik.

Sedan år 2000 förvaltar han Carnegie Rysslandsfond, som består av ett 30-tal värdebolag och som har fem stjärnor hos Morningstar. Själv har Fredrik toppbetyget AAA hos Citywire och 2015 tilldelades Carnegie Rysslandsfond dessutom Lipper Fund Award, en av fondvärldens mest prestigefulla utmärkelser.

Men de som säger att Fredrik Colliander alltid är pessimistisk har inte varit med när han fiskar. Favoritbytet är gädda och rekordet är 13 kilo, fångad i Dalälven med en 66 grams papegojfärgad Swimming Sumo.

Läs mer om Carnegie Rysslandsfond och förvaltarkommentarer av Fredrik Colliander här.

Vill du ha löpande nyheter från Carnegie Fonder?

Följ oss på Linkedin och prenumerera på vårt nyhetsbrev Utsikt så tar du del av nyheter, intervjuer och alla våra förvaltares kommentarer.

Annons