FinansNyhet

Minus 4,5 miljarder för Nordea

Foto: Nordea
Publicerad

Morgonsvepet: Minus 4,5 miljarder för Nordea, EU redo ge brexitförlängning och ny fond från Lannebo. 

Camilla Jonsson

Minus 4,5 miljarder för Nordea
Storbanken Nordea tar engångsposter på 1,3 miljarder euro, motsvarande 14 miljarder kronor, under det tredje kvartalet. Som en konsekvens kommer banken redovisa en rörelseförlust på 421 miljoner euro motsvarande omkring 4,5 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Realtid kommer under dagen följa upp med mer rapportering om Nordeas rapport.

EU redo ge brexitförlängning
EU-länderna vill ge Storbritannien en förlängning av EU-medlemskapet bortom den 31 oktober. Därmed undviks alltså en hård brexit. EU-länderna är däremot oense om hur lång förlängningen ska bli, ett par veckor eller tre månader.

Annons

Det var resultatet när de 27 ländernas ambassadörer (Coreper) möttes på onsdagskvällen för att diskutera läget för brexit, enligt EU-källor. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Ny fond från Lannebo
Den 7 november lanserar Lannebo den nya fonden Lannebo Teknik Småbolag. Fonden kommer att investera i teknikdrivna tillväxtföretag med ett börsvärde på maximalt 5 miljarder dollar. Fonden har en tematisk strategi och inga geografiska begränsningar utan kan investera i intressanta bolag var som helst i världen.

”Att fokusera på småbolag ligger i Lannebos DNA. Nu tar vi vår framgångsrika strategi ut i världen. Vår tids viktigaste innovationer sker i alla världsdelar.” Det säger Johan Nilke, förvaltare av Lannebo Teknik Småbolag i en presskommentar.

Annons

Från och med den 24 oktober inleder Lannebo en bookbuilding-kampanj tillsammans med Avanza där sparare får möjlighet att investera i fonden innan den har startat.

Börsrusning för Tesla efter rapport
Elbilstillverkaren Tesla överraskade genom att rapportera vinst i det tredje kvartalet efter onsdagens Wall Street-stängning. Aktien rusade med 20 procent i efterhandeln.

Utöver de starkare resultaten  kommunicerade sockså att bolaget ligger före schemat gällande färdigställandet av den nya fabriken i Shanghai, Kina, samt att utvecklingen av Model Y väntas bli klar tidigare än vad som tidigare har uppgetts. Det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Annons

Deflamo förvärar samtliga aktier i SIG Invest
Deflamo har nu ingått avtal med SIG Invest om att Deflamo förvärvar samtliga aktier i SIG Invest genom en apportemission.  SIG Invest är ett fastighetsbolag som arbetar med innovativ fastighetsutveckling och förvaltning av bostäder.

Efter transaktionens slutförande kommer SIG Invests aktieägare att inneha omkring 95,75 procent av aktierna och 95,28 procent av rösterna i Deflamo och Deflamos befintliga aktieägare kommer att inneha omkring 4,25 procent av aktierna och 4,72 procent av rösterna i Deflamo. Det framgår av ett pressmeddelande.

Med anledning av transaktionen kommer en ny noteringsprocess på Nasdaq First North Growth Market behöva genomföras. Första dag för handel på Nasdaq First North är beräknad till mitten av december 2019.

Profi Fastigheter rekryterar Erik Visteus
Profi stärker sitt investeringsteam genom att rekrytera Erik Visteus till en ny tjänst som transaktionschef.  Det framgår av ett pressmeddelande.

Erik Visteus har 20 års erfarenhet från fastighetsbranschen och kommer närmast från rollen som Investment Director på CapMan Real Estate. Innan dess var han National Director inom Capital Markets på Jones Lang LaSalle. Han har tidigare även arbetat på NCC och HSH Nordbank.

Intrum skapar plattform för kredithantering i Grekland
Intrum och Piraeus Bank har, efter sedvanliga tillstånd från berörda myndigheter, fullbordat transaktionen som offentliggjordes i juni i år. Därmed skapas en ledande plattform för kredithantering i Grekland. Transaktionen är ett långsiktigt strategiskt partnerskap, med Piraeus Bank som ägare till 20 procent av aktierna i det nya bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

Transaktionen innebär bland annat att Intrum förvärvar Piraeus Banks plattform för hantering av förfallna fordringar och konsoliderar denna i ett nybildat bolag, som kommer att ha namnet Intrum Hellas. Intrum äger 80 procent av aktierna i Intrum Hellas och Piraeus Bank resterande 20 procent.

Som ett led i transaktionen har Intrum Hellas även ingått avtal med Piraeus Bank gällande bland annat hantering av bankens förfallna fordringar (Non-Performing Exposures, NPE:s) och fastighetsportfölj (Real Estate Owned assets, REO:s). Avtalen har en initial löptid om tio år.

Points obligationslån har godkänts för handel
Fastighetsbolaget Points obligationslån 2019/21 har godkänts för handel vid Nasdaq First North Bond Market. Det framgår av ett pressmeddelande.

Point Properties Portfolio 1 emitterade den 6 september 2019 säkerställda obligationer om 375 miljoner kronor. Obligationerna löper under två år med en fast ränta om 4,50 procent.

Point har ansökt om upptagande till handel av obligationerna vid Nasdaq First North och första dag för handel är den 23 oktober 2019. Med anledning av detta har Point upprättat en bolagsbeskrivning som har godkänts av Nasdaq First North.

”Wework säger upp 4 000”
Wework planerar att säga upp 4 000 anställda. Det uppger källor till Financial Times.

Uppsägningarna är den första delen av japanska investmentbolaget Softbanks räddningsplan efter att de tog över kontorsbolaget under veckan. Wework har i dag 14 000 anställda.

Softbank tog över Wework på tisdagen genom att bland annat köpa aktier för 1 miljard dollar i moderbolaget We av Adam Neumann. Adam Neumann kommer även att få ersättning för konsulttjänster från Softbank på 185 miljoner dollar.

En annan del av räddningsplanen är och att fokusera på USA, Europa och Japan och att dra sig tillbaka från Kina, Indien och stora delar av Latinamerika.

Annons