- Publicerad
Andelen kvinnliga chefer i näringslivet har minskat. 2004 utgjorde kvinnor nära en tredjedel av cheferna i privata aktiebolag med mer än en anställd – i år utgör de en femtedel.
– Många säger att tiden löser alla problem, men så är det inte. Vi måste driva frågan och prata om det här hela tiden, annars händer det inget, säger Monica Renstig.
Renstig driver Women’s Business Research Institute som ligger bakom studien Kvinnliga chefer i näringslivet 2009.
Studien visar att andelen kvinnliga chefer var som högst 2004, då kvinnorna utgjorde 32 procent – nära en tredjedel – av cheferna i privata näringslivet. I år ligger andelen kvinnliga chefer på 25 procent.
Speciellt beror minskningen på att många mellanchefer, som ofta är kvinnor, förlorar sina jobb i krisens spår, enligt Monica Renstig.
– Det verkar som att andelen kvinnliga chefer följer konjunkturen, säger hon.
Andelen kvinnor i de börsnoterade företagens ledningsgrupper ökar dock stadigt från år till år – men från en låg nivå.
– Mellan i år och förra året ökade andelen kvinnor i börsföretagens ledningar från 13,5 till 14,5 procent. Det kan jämföras med 2,7 procent år 1990, säger Renstig.
Renstig anser att andelen kvinnliga chefer borde stiga snabbare.
– Den långsiktiga trenden är att kvinnor ökar sin makt. Men det är extremt futtigt att det inte händer mer, med tanke på alla högutbildade kvinnor som väller in på arbetsmarknaden, säger Renstig.
De regionala skillnaderna är stora. I Stockholm ligger andelen kvinnliga chefer på 31 procent, vilket är betydligt högre än på andra håll i landet. I fem län innehas endast 22 procent av chefspositionerna av kvinnor: Jönköping, Västerbotten, Östergötland, Kronoberg och Värmland.