Morgonsvepet

Millicom bekräftar budsamtal

Millicom bekräftar budsamtal, handeln tappar framtidstro, Astra Zeneca med i amerikansk prisutredning och MTG vill göra en nyemission. Det är några av rubrikerna denna tisdagsmorgon.

Uppdaterad 2019-01-15
Publicerad 2019-01-15

Millicom bekräftar budsamtal
Börs
Millicoms aktie rusade på USA-börsen efter uppgifter om att konkurrenten Liberty Latin America förbereder ett bud. Efter USA-börsernas stängning på måndagen bekräftar Millicom att  de tagit emot ett preliminärt, villkorat och ett icke bindande förslag från Liberty Latin America avseende samtliga aktier i bolaget.
Cristina Stenbecks maktbolag Kinnevik är med drygt 37 procent av aktierna största ägare i Millicom som har ett börsvärde på nästan 60 miljarder kronor. Det har spekulerats i att Kinnevik är beredda att släppa taget om Millicom för att fokusera sin verksamhet geografiskt till USA och Europa och frigöra pengar till nya investeringar inom digitala tillväxtområden. 
Efter Kinnevik och amerikanska fonder i ägarlistan finns både Robur och Nordeas fonder högt upp.

Ledamöterna väntas rösta ner brexitavtalet i kväll
Brexit I kväll hålls omröstningen i det brittiska parlamentet om det brexitavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram.
Flera brittiska medier har sammanställt hur ledamöterna väntas rösta. May behöver 318 röster för att vinna. Enligt Sky News sammanställning kommer endast 197 ledamöter rösta för avtalet medan drygt 450 uppger att de tänker rösta emot. Ett 20-tal ledamöter har inte uppgett hur de tänker rösta. I The Guardians sammanställning är siffrorna likartade, där är det 424 mot 215.

Handeln tappar framtidstro
Konjunktur
Butikernas tro på framför allt framtida försäljning och lönsamhet sjunker, enligt Framtidsindikatorn från Svensk Handel. Både inom dagligvaru- och sällanköpshandeln avtar framtidstron i månadens Handelsbarometer.
Tron på lönsamhet såväl som antalet anställda ökar dock. Framtidsindikatorn för e-handeln stiger sammantaget med 1,5 enheter och landar på 109,2.

USA och Nordkorea planerar samtal denna vecka
Politik
USA och Nordkorea planerar hålla högnivåsamtal i Washington så tidigt som denna vecka för att diskutera ett andra toppmöte mellan landets ledare.
Det rapporterar Reuters med hänvisning till sydkoreanska medier.

Kina planerar nya stimulanser
Konjunktur
Kina kommer sikta på en "bra start" på det första kvartalet för ekonomin, enligt ett uttalande från nationella utvecklings- och reformkommissionen på tisdagen.Det rapporterar Reuters.
Kina kommer stärka övervakningen av det ekonomiska läget och förbättra sina "reserver" av ekonomisk policy, sade kommissionen.

MTG:s styrelse vill ha tillåtelse för nyemission
Börs
MTG kallar till extra bolagsstämma 7 februari för att besluta om den tidigare aviserade uppdelningen av bolaget i två separata börsnoterade delar, enligt ett pressmeddelande.
Styrelsen föreslår samtidigt att den extra bolagsstämman ger grönt ljus till styrelsen att fatta beslut om en nyemission för att finansiera potentiella förvärvsmöjligheter.
En sådan nyemissionen skulle som högst motsvara 20 procent av det totala antalet utestående B-aktier i MTG.

Astra Zeneca med i amerikansk prisutredning
Läkemedel Den demokratiske representantshuspolitikern Elijah Cummings, ordförande för den så kallade "Committee on Oversight and Reform" har inlett en utredning avseende tolv läkemedelsbolags prisstrategier. Det framgår av ett pressmeddelande.
Utredningen uppges vara en av de största på årtionden avseende läkemedelsbolags prissättning på receptbelagda preparat. Utöver Astra Zeneca återfinns även danska Novo Nordisk bland de tolv bolag som ska synas.

Diös köper tre fastigheter i Gävle, Borlänge och Mora
Fastigheter Diös förvärvar tre fastigheter i centrala Gävle, Borlänge och Mora. Respektive fastighet blir ett komplement till Diös befintliga bestånd och är del av bolagets strategi om Stadsutveckling. Det totala fastighetsvärdet uppgår till 282 mkr och den totala uthyrningsbara ytan omfattar cirka 21 000 kvadratmeter. En av fastigheterna är Centralpalatset, beläget mitt emot Centralstationen i Gävle. Säljare är Provinsfastigheter och tillträde sker 15 februari 2019.

Jula köper Hööks
Familjeföretag Det är nu klart att Jula-koncernen köper Hööks, Skandinaviens ledande företag inom hästsport.
– Detta är en milstolpe i utvecklingen av koncernen. Fram till nu har vi startat och utvecklat nya verksamheter helt från grunden. Med köpet av Hööks kommer vi till ett väl fungerande företag med lång historik, starka varumärken, trogna kunder och engagerad personal. Vi ser stora möjligheter att tillsammans stärka verksamheterna, säger Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef Jula Holding.
Jula Holding köper nu 100 procent av Hööks av Nalka och de gamla huvudägarna, bland annat Joachim och Maria Höök.
Affären i sin helhet gjordes klar före årsskiftet och granskas nu av konkurrensverket.

 

 

 

Platsannonser