Finans Nyhet

Miljoner till Old Mutualrådgivare

Publicerad

Det är ännu oklart om Skandia köps upp av sydafrikanska Old Mutual eller om det kommer att stå kvar på egna ben. Vad som är säkert är att den långdragna striden gagnar de välavlönade rådgivarna mest. Old Mutuals rådgivare tjänar 280 miljoner kronor oavsett utgången av budet.

Skulle budet gå igenom stiger kostnaderna till enorma 1 miljard kronor. Dessa siffror presenterade Old Mutual i början av veckan på den extrainsatta stämman.

De som ska dela på pengarna är investmentbanker, advokatbyråer och pr-konsulter. Störst andel förväntas Deutsche Bank lägga vantarna på, cirka 25 procent. Sedan ska Citigroup och Royal Bank of Scotland som ansvarar för obligationsemitteringen ha sin beskärda del. Handelsbanken Capital Market har skött rådgivningen i Sverige.

För att vinna över opinionen har Old Mutual anlitat den svenska pr-byrån Kreab. Något som uppenbarligen inte lyckats väl eftersom motståndet fortfarande är massivt. Utöver det har Old Mutual satsat stort på reklamkampanjer i svensk dagspress.

Annons

Övriga rådgivare som ska ha betalt är advokatbyrån Linklaters och revisionsbyrån KPMG.

Även Skandia har drabbats av ökade kostnader till följd av budet. Enligt TT har det hittills kostat koncernen tiotals miljoner kronor att försvara sig mot Old Mutual. Nu när budtiden förlängs lär även Skandias kostnader springa iväg ytterligare. Skandia hade vid tiden för budets offentliggörande Morgan Stanley som rådgivare. Då Skandia var missnöjda med dennes värdering av företaget sparkade man ut investmentbanken och plockade in ärkerivalen Goldman Sachs istället.

Annons