Realtid

Miljoner från Ernstberger har plöjts ned i Stockholms krogvärld

Alexander Ernstberger, Brasseriegruppen
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 30 sep. 2021Publicerad: 30 sep. 2021

Det var i januari 2020 – efter tingsrättens friande dom – som kvarstaden mot de åtalade i Allra-härvan, däribland grundaren och vd Alexander Ernstberger, hävdes. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt hävdes också kvarstaden mot Ernstbergers bolag S2 Invest. Enligt ett yttrande från Pensionsmyndigheten valde Alexander Ernstberger att kort därefter göra en vinstutdelning från bolaget på 75 miljoner.  

Förra året undertecknade också Allra-grundaren ett gåvobrev som slår fast att Ernstberger skänker halva lyxvillan på Lidingö till sin hustru.  

När hovrätten i juli gjorde en helt annan bedömning än tingsrätten blev Allra-grundarens pengar återigen intressanta för såväl Pensionsmyndigheten som Kronofogden.  

Förutom att döma Alexander Ernstberger till sex års fängelse för bland annat mutbrott och grov trolöshet mot huvudman, bestämde hovrätten att han tillsammans med David Persson Rothman, Olle Markusson samt Johan Bergsgård ska betala 315 miljoner kronor i skadestånd och ränta till Pensionsmyndigheten.  

Samtliga Allra-toppar har överklagat sina hovrättsdomar till Högsta domstolen som ännu inte har meddelat om den kommer att lämna prövningstillstånd.  

Men i väntan på HD:s besked arbetar nu Kronofogden frenetiskt för att säkra så många miljoner som möjligt. Om hovrättens domar vinner laga kraft ska pengarna betalas ut till Pensionsmyndigheten.  

Samtidigt menar Pensionsmyndigheten att såväl Alexander Ernstberger som David Persson-Rothman vidtagit förmögenhetsdispositioner om i vart fall 100 miljoner kronor för att ”undandra egendom” från myndigheten.   

Av ett yttrande som myndigheten skickade in till tingsrätten i början på september framgår exempelvis att de 75 miljoner som Alexander Ernstberger delade ut till sig själv från S2 Invest ”inte påträffats i sin helhet”.  

ANNONS

Pensionsmyndigheten skriver också att man fått uppgifter om att S2 Invests dotterbolag Whirlybird Financial Services AB och dess dotterbolag Whirlybird Aircraft Leasing AB lånat ut cirka 21 miljoner kronor till Raptor Group AB.  

Brodern huvudman i bolaget 

Raptor Group grundades i mars 2020, två månader efter att kvarstaden mot Alexander Ernstberger och hans bolag hävdes. Bolagets verkliga huvudman är enligt Bolagsverkets uppgifter Ernstbergers yngre bror, Edward, som också sitter i styrelsen.  

Parallellt med att pengarna enligt Pensionsmyndigheten lånades ut till Raptor Group, satt brodern Edward Ernstberger även i styrelsen för Whirlybird Aircraft Leasing.  

Enligt Raptor Groups årsredovisning för 2020 är bolaget ”ett svenskt investeringsföretag som bygger och växer digitala- och tjänstebolag med fokus på långsiktigt värdeskapande.” 

Bolaget är i princip helt lånefinansierat och av de lånade pengarna har mer än hälften – 14 miljoner kronor – investerats i Brasseriegruppen som Realtid har granskat i tidigare artiklar. 

Brasseriegruppen med majoritetsägarna Filip och Daniel Güven, äger och driver bland annat Stockholmsrestaurangen Prinsen, Villa Godthem på idylliska Djurgården, Stureplanskrogen East, sommarrestaurangen Pontonen på Norr Mälarstrand, centralt belägna italienska restaurangen Trattorian och cocktailbaren Orangeriet.  

Enligt bolagets årsredovisning för föregående år äger Raptor Group numera 14 procent av aktierna efter en nyemission i början av 2020.  

ANNONS

”Vi på Brasseriegruppen har gjort affärer med Raptor Group. Så vitt vi vet finns inga juridiska eller ekonomiska oegentligheter kopplade till Raptors finansiering eller verksamhet”, skriver Filip Güven i ett mejl till Realtid. 

Bolag i konkurs 

Men eftersom de 14 miljoner kronorna enligt Pensionsmyndigheten härrör sig från Alexander Ernstbergers bolag, uppstår frågan om myndigheten kommer att gå efter pengarna.  

Det varken kan eller vill dock Pensionsmyndigheten eller Kronofogdemyndigheten svara på.  

– Vår grundsyn är att alla pengar ska gå tillbaka till myndigheten. Men hur vi gör i det här fallet kan vi inte kommentera, säger Johan Andersson, pressansvarig på Pensionsmyndigheten. 

Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden, hänvisar till att moderbolaget S2 Invest försatts i konkurs och säger att Kronofogden inte genomför några åtgärder avseende konkursade bolag – det är konkursförvaltarens uppgift.  

Samtidigt ska utlåningen i huvudsak ha skett från dotterbolaget Whirlybird Financial Services och dess dotterbolag Whirlybird Aircraft Leasing. Det förra bolaget försattes i likvidation i augusti, men det senare bolaget ska fortfarande vara aktivt.   

Miljonlån till Brasserigruppen 

ANNONS

Edward Ernstberger skriver i ett sms att det är han, i egenskap av företrädare för Raptor Group, som beslutat om investeringen i Brasserigruppen. Brodern Alexander ska inte ha varit delaktig eller haft inflytande i investeringsbeslutet.  

Uppgifter från ett annat håll tyder samtidigt på att Brasserigruppen även gjort affärer direkt med Alexander Ernstberger.  

I Kronofogdens sammanställning över Alexander Ernstbergers tillgångar som utmätts nämns en revers på 12 miljoner kronor avseende Brasserigruppen. Av utmätningsbeslutet framgår att utlåningen skedde under senhösten 2020 – skuldebrev är daterat i november – och att kreditgivare är Alexander Ernstberger själv.  

Enligt villkoren ska den årliga räntan uppgå till 10 procent och lånet ska vara återbetalt senast november 2025.  

Kronofogden skriver att myndigheten har skickat ett så kallat ”förbudsmeddelande” till Brasseriegruppen vilket innebär att bolaget fått information om att pengarna inte får betalas tillbaka till Alexander Ernstberger.  

I praktiken innebär detta att Pensionsmyndigheten kan få en fordran på 12 miljoner kronor mot restaurangbolaget om hovrättsdomen mot Ernstberger vinner laga kraft.  

Myndighetens uppgifter tyder också på att Alexander Ernstberger, till häften via broderns bolag, valt att gå in tungt i bröderna Güvens bolag – totalt rör det sig om 26 miljoner kronor. 

”Om Pensionsmyndigheten skulle ha anledning att höra av sig till oss i detta ärende kommer vi självklart att samarbeta med dem”, skriver Filip Güven i mejlet.  

ANNONS

Realtid har sökt Jens Liif, ombud till Alexander Ernstbergers hustru, som avböjer att kommentera turerna kring Lidingövillan.  

Angående Pensionsmyndighetens påstående om att Alexander Ernstberger har undandragit egendom från myndigheten säger Allra-grundarens ombud Carl-Johan Malmberg att Ernstberger inte vidtagit några olagliga transaktioner och inte har undandragit pengar.

– Alla transaktioner som Alexander Ernstberger vidtagit genom sina bolag är reviderade. Alla böcker är godkända. Det finns inte en enda ifrågasatt transaktion.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS