Miljondom mot Länsförsäkringar

Tingsrätten anser att ansvarsförsäkring täcker lurade kunder hos Connecta Fond & Försäkring.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2014-06-18

Kunder till konkursade Connecta Fond & Försäkring vinner i första instans mot Länsförsäkringar. Enligt en dom från Lunds tingsrätt ska försäkringsbolaget betala omkring 55 miljoner kronor till kunderna inklusive rättegångskostnder och ränta.

Bakgrunden är att en tidigare medarbetare på Connecta, numera avliden, lurat kunderna att föra över kapital i tron att det handlade om placeringar i olika kapitalförsäkringar. Pengarna placerades dock aldrig åt kunderna.

Då Connecta tecknat en ansvarsförsäkring hos Länsförsäkringar har flera kunder krävt försäkringsbolaget på ersättning, något som bolaget dock nekat till då man anser att medarbetaren inte agerat för Connectas räkning i samband med bedrägerierna.

Lunds tingsrätt går dock på kundernas linje.

"Tingsrätten har nu avgjort målen mellan kärandena och Länsförsäkringar och kommit fram till att ansvarsförsäkringen täcker de skador som motsvaras av insatta och förlorade pengar, om insättningarna gjorts under den tid som Länsförsäkringars försäkring gällt", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Totalt ska Länsförsäkringar betala 41,2 miljoner kronor plus ränta samt 3,3 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Domen rör totalt 26 tvistemål. I ett av fallen vinner Länsförsäkringar då överföringen av pengar skett innan Länsförsäkringars försäkring trädde i kraft.

Merparten av kunderna har haft byråerna ErlingAdvokater eller Advokatfirman Luterkort som ombud i tvisten. Länsförsäkringar har företrätts av sin egen juristavdelning.

Domen kan överklagas.

Platsannonser