Finans Nyhet

Miljardförlust för Skandia

Publicerad

Finanskoncernen Skandia redovisar en förlust på 1.047 miljoner kronor för årets sex första månader. Det kan jämföras med en vinst på 1.290 miljoner kronor för motsvarande period 2004.

Bakom förlusten döljer sig ännu en nedskrivning av goodwill i brittiska Bankhall med 1,1 miljarder kronor, till följd av lägre förväntad lönsamhet. Bankhall är Storbritanniens största leverantör av finansiell rådgivning.

Dessutom har resultatet belastats med kostnader på knappt en halv miljard kronor för avvecklade verksamheter.

Men även om kvarnstenen Bankhall fortsätter att tynga Skandias resultaträkning finns det ljusglimtar.

Annons

Intäkterna steg under första halvåret med 15 procent till drygt 7,8 miljarder kronor och rörelseresultatet steg marginellt till drygt 2,1 miljarder kronor.

Vidare ökade det operativa resultatet inom fondförsäkring med knappt en halv miljard kronor till drygt 2,3 miljarder kronor. I Sverige ökade försäljningen av fondförsäkringar med 27 procent.

”Vår verksamhet har goda förutsättningar att visa fortsatt tillväxt, om än långsiktigt på en lägre nivå än hittills i år”, skriver vd Hans-Erik Andersson i rapporten.

Annons

Skandia har enligt Andersson identifierat ”en potential för ytterligare resultat- och lönsamhetsförbättringar inom en rad områden”.

”Jag är, liksom tidigare, övertygad om att vi är på god väg att ytterligare stärka Skandias position på den växande marknaden för långsiktigt sparande”, skriver han.

TT

Annons
Annons