Fonder

Miljarder till råvaror i år

Rekordhöga nettoinflöden till börshandlade produkter sedan januari, enligt ETP-leverantören ETF Securities.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2016-02-15

Sedan 1 januari har över en miljard dollar investerats i börshandlade produkter (ETP:er) med fokus på råvarusektorn.

Det framgår av en sammanställning av europeiska ETP-leverantören ETF Securities som noterat att 720 miljoner dollar pumpats in i guld medan olje-ETP:er fått in 320 miljoner dollar. Den 9 februari hade bolaget det högsta dagsinflödet till guld-ETP:er någonsin på 345 miljoner dollar.

– Även om vår strategi är att vara en leverantör som erbjuder flera olika tillgångsslag, så är råvaror, och guld i synnerhet, hörnstenen i vårt erbjudande. Det starka inflödet i år beror till stor del på det rådande marknadsklimatet, men det är även ett resultat av de pågående investeringar vi gör för att stärka vår distributions- och analyskapacitet, säger ETF Securities vd Mark Weeks i en kommentar.

Bolagets analys- och investeringsstrategichef James Butterfill utvecklar resonemanget med kommentaren att det osäkra ekonomiska klimatet gör att trenden mot ökade guldinvesteringar väntas öka, i alla fall enligt ETF Securities förväntningar.

– Vi väntade oss att guldet skulle utvecklas bättre under 2016 och det har vi verkligen sett. Vi tror att Yanet Yellens retorik i förra veckan angående riktningen för den amerikanska centralbankens penningpolitik och de utökade penningpolitiska åtgärderna ökar oron över stabiliteten på finansmarknaderna. Yellens uttalanden kommer i en tid där oron även är stor kring de europeiska bankernas likviditet, risken för Brexit och osäkerheten kring utgången i det amerikanska presidentvalet. Sammantaget gör detta att investerarna söker sig till guldet som en säker hamn och för att diversifiera, säger han.

Att intresset för råvarusektorn började vända noterade även bolagets Nordenchef Peter Lidblom i en intervju med Realtid.se förra året.

– Det som märks tydligast är att investerare börjar handla olja och guld i mycket större utsträckning än förra året, sade han i maj förra året.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in