Annons

Annons

Miljardböter för Standard Chartered

Standard Chartered ska betala böter på motsvarande 53 miljarder kronor till Singapores centralbank. Detta efter att Standard Chartered brutit mot landets penningtvätt-lagar samt antiterror-regleringar.

Det rapporterar Reuters på måndagen.

Singapore-myndigheten MAS som ansvarar för monetära frågor skriver i ett uttalande på måndagen att överträdelsen skedde när förvaltningskonton för vissa kunder överfördes från Standard Chartereds Bank (SCBS) till Standard Chartered Trust (SCTS) – som är registrerade i skatteparadiset Guernsey. Det handlar främst om indonesiska kundkonton

Detta ska ha skett mellan december 2015 och januari 2016. Under samma tid införde skatteparadisen Guernesy och Jersey – de så kallade Kanalöarna utanför Frankrikes norra kust, men som lyder under den brittiska kronan – även nya striktare regler för utbyte av skatteinformation. Enligt centralbanken borde Standard ha haft bättre övervakningskontroller på plats för att bedöma potentiella risker för penningtvätt.

Annons

Annons

"Tidpunkten för överföringarna reste frågor om huruvida kunderna försökte undvika sina CRS-rapporteringsskyldigheter. SCBS och SCTS har inte på ett adekvat sätt utvärderat och mildrat denna riskfaktor och misslyckades med att lämna in sina transaktionsrapporter i tid", skriver MAS.

Standard Chartered medger brister i kontrollerna, men tillägger att banken vidtog åtgärder efter händelsen för att motverka dessa brister.

Standard Chartered är en multinationell bank med huvudkontor i London.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons