- Publicerad
Abu Dhabi nästa. Så lyder planen för svenska solenergiföretaget Cleanergy, som hoppas sälja solkraftverk för enorma summor till Förenade Arabermiraten.
Åmålbaserade företaget Cleanergy har en stor affär på gång med Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. I ett ökenområde sydost om Abu Dhabi byggs en koldioxidneutral stad och de är mycket imponerade av svensk solenergi.
– Masdar City är världens första stad med bara förnyelsebar energi – och framförallt solenergi. De har beställt in en anläggning av oss för att testa. Den får de om 4-6 månader. Om allt går bra med den vill de köpa in 1.800 anläggningar till av oss. Ordersumman ligger på mellan en halv och en miljard och leveransperioden är 2010-2011, berättar Lars Linde som är vd på Cleanergy.
Enheterna skulle sammanlagt få en kapacitet på 1,6 megawatt. Lars Linde säger att elen inte ska komma att kosta max 20 öre per kilowatt timme.
Det är det statsägda energibolaget Masdar som ligger bakom de storslagna planerna på en solenergipark som ska förse staden med förnybar el. Målet är att energiförbrukningen ska hamna på en fjärdedel av normalförbrukningen i en jämförbar stad. Sol-el istället för olja, lyder melodin.
– De började bygga upp den koldioxidneutrala staden för två år sedan och ska bygga i sammanlagt åtta år. Satsningen är på 23 miljarder dollar och det drivs från MIT i Boston, fortsätter Lars Linde.
Cleanergy tillverkar solkraftverk. Företaget har själva utvecklat solparaboler. Dessa förmedlar solvärme till en stirlingmotor som i sin tur driver en elgenerator. Konceptet har gått hem i Abu Dhabi så här långt.
– När vi var där var det 70-80 procent amerikaner, en och annan japan och några araber. Abu Dhabi är inte speciellt stort, det är ett av de mindre av de sju emitraten men de har mycket olja. Det ligger nära kusten så de har hög luftfuktighet. Vi har redan en regionschef i Dubai, en före detta chef för Volvo Lastvagnar, säger Lars Linde.
– Via svenska ambassadören i Abu Dhabi har vi blivit inbjudna två gånger. Första gången höll vi ett tal för två-tre personer, nästa gång var det alla chefer på plats för att lyssna på ett två timmar långt föredrag. De blev imponerade och bad oss leverera en testanläggning.
Redan i maj drar en mindre anläggning i gång produktionen av 12 solkraftverk i månaden. Men det räcker såklart inte långt. En större fabrik som klarar 1000 enheter i månaden håller på att byggas upp. Priset per enhet blir cirka en halv miljon kronor.
– Man måste komma upp i stora serier för att kunna komma ner i pris. Vi köpte en fabrik i Tyskland och flyttade all utrustning till Sverige. Den kör i gång i Åmål första kvartalet 2010. Anläggningen är på 12.000 kvadratmeter och det motsvarar ungefär Volvos bilmotorfabrik i Skövde.
Cleanergy planerar att inom kort genomföra en nyemission på 300 miljoner.
– I år kommer vi att bli 20-30 stycken. De närmaste fem åren siktar vi på att ha 500 anställda i egen regi och ytterligare 500 hos underleverantörer av vevaxlar.
Lars Linde kommer närmast från Electrolux, där han var i tio år på olika chefsposter. Bland annat chefade Linde över ett antal fabriker i Tyskland.
– Jag har startat 15 bolag under 25 år. Det handlar om innovation, nyemission, att skaffa anställda, vd – och så vidare till nästa projekt.
– Vi startade Cleanergy för fem år sedan. Då insåg jag att världen kommer gå under om vi inte hittar alternativ enegri. Vi är tre grundare och vi förhandlade med de schweiziska bolagen som ägde fabriken i Tyskland redan 2007. I augusti 2008 fraktades allt till Åmål.
Lars Linde räknar upp länder som Cleanergy har långtgående kontakter med. De inkluderar Dubai, Kuwait, Saudiarabien, Iran, Egypten, Grekland, Tyskland, USA, Indien och Kina.
– Vi är rådgivare åt en kinesisk provinsregering vad gäller bioenergi, och har sålt en bioenergifabrik till Kina. Därefter har det spridit sig på alla möjliga marknader.