Finans

Miljardaffär mellan EQT och Investor

EQT säljer svenska Piab till Patricia Industries för 6,95 miljarder kronor.

Publicerad 2018-04-30

EQT VII säljer det svenska företaget Piab Group till Patricia Industries, en del av Investor AB. 

Transaktionsvärdet uppgår till 6,95 miljarder kronor på skuldfri basis (enterprise value). För 12-månadersperioden till och med den 31 mars 2018 uppgick omsättningen till cirka 1,2 miljarder kronor (pro forma). EBITDA- och EBITA-marginalen uppgick till 29-30 procent respektive 28-29 procent. Sedan 2013 har den genomsnittliga årliga omsättningstillväxten uppgått till cirka 20 procent, varav 11 procent organiskt. Omsättnings- och vinsttillväxten väntas fortsätta under 2018.

EQT VII förvärvade bolaget i januari 2016. 

Patricia Industries avser investera cirka 5,5 miljarder kronor i eget kapital för majoritetsägande i företaget. Resterande del av förvärvet kommer att finansieras med externa lån och investeringar av ledning och nyckelpersoner inom Piab.

- Vi är stolta över att bli ägare till Piab och vi ser fram emot att arbeta ihop med dess högklassiga ledning för att utveckla företaget ytterligare. Fokus är fortsatt på tillväxt, inklusive ökad penetration av befintliga marknader och breddning av produktportföljen, både organiskt och via förvärv, säger Christian Cederholm, Co-Head Patricia Industries.

Piab är ett företag inom grip- och förflyttningslösningar som utvecklar och tillverkar ett komplett sortiment av produkter såsom vakuumpumpar och ejektorer, sugkoppar och vakuumtransportörer som används för grip- och förflyttningsapplikationer inom automatiserade tillverknings- och logistikprocesser, framgår det av pressmeddelandet. Dessa produkter är ofta placerade längst ut på robotarmar eller maskiner och hjälper kunderna att förbättra produktivitet, energieffektivitet och arbetsmiljö. Piabs kundbas omfattar en mängd olika industrier, exempelvis fordonsindustrin, e-handelslogistik, livsmedel, läkemedel, förpackning, robottillverkare och elektronik.

- Piab har en stark ledningsgrupp och företagskultur. Företaget erbjuder premiumprodukter som är kritiska i kundernas processer, och verkar i en attraktiv marknadsnisch. Vi ser betydande tillväxtmöjligheter, drivet av trenden mot ökad automation. Piab har ledande marknadspositioner, en betydande eftermarknad, hög lönsamhet och starkt kassaflöde. Genom att använda vårt breda nätverk av erfarna industrialister och vår kunskap inom verkstadssektorn ser vi fram emot att bidra till att ta Piab till nästa nivå, kommenterar Investors vd Johan Forssell.

Förvärvet är föremål för godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras under det andra kvartalet 2018.

Platsannonser