FinansNyhet

Mikrolåneföretaget Ponture ska backa 1000 mikroföretag med hjälp av EIF

Carl-Viggo Östlund och Hamed Ordibehesht PontureCarl-Viggo Östlund och Hamed Ordibehesht Ponture
Carl-Viggo Östlund, ordförande och medgrundare, och Hamed Ordibehesht, vd och grundare, Ponture. Foto: Ponture
Publicerad

Mikrolånemarknadsplatsen Ponture, i den tidigare SBAB-vd:n Carl-Viggo Östlund är medgrundare och ordförande, har fått en lånegaranti om 145 miljoner kronor från Europeiska investeringsfonden, EIF.

Marlène Sellebråten

Den svenska lånemarknadsplatsen och långivaren Ponture avser att hjälpa runt 1000 småföretag i Sverige tack vare en lånegaranti om upp till 145 miljoner kronor ämnat för svenska mikroentreprenörer. Ponture kommer att fokusera på företag grundat av kvinnor, unga entreprenörer eller entreprenörer med utländsk bakgrund. Lånen sträcker sig från 10 000 till 250 000 kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Styrelseordföranden i Ponture är Carl-Viggo Östlund, tidigare vd för både SBAB och Nordnet Bank.

– Det här marknadssegmentet har en stor potential och innebär en sund affär. Nästa steg för oss är att utöka vår lånekapacitet ytterligare för att kunna hjälpa fler entreprenörer, säger Carl-Viggo Östlund i en skriftlig kommentar.

Annons

Garantin från EIF ligger under EU-programmet för sysselsättning och social innovation, Easi.

– Småföretagare prioriteras inte idag på den svenska kapital- och lånemarknaden. De får sällan tillgång till lån av etablerade banker trots att de ekonomiska fundamenten visar att de borde kunna få kredit, säger Hamed Ordibehesht, vd och grundare av Ponture, i en presskommentar, och fortsätter: Vi är för Europa det som Grameen Bank var för Bangladesh. Bara för att vi bor i ett höginkomstland finns fortfarande behov av mikrolån. Det kan handla om den lokala pizzabagaren som vill anställa en medarbetare eller snickaren i Norrtälje som behöver köpa in material innan första kundfakturan.
 

Ponture grundades av Hamed Ordibehesht, tidigare head of solution development på Ericsson och Rodrigo Garay, grundaren av ratingorganisationen Accountability International, och rekryteringsbolaget Diversitas. Han driver även tankesmedjan Working for Change.

Annons
Annons