Finans Nyhet

Mikael Johnsson…

Publicerad

…som har uppfunnit värmeduken Smältis som tar bort is från taken. Blir du miljonär på det här?

– Oj, det skulle vara jätteroligt.

Drar du in mycket pengar nu?

– Det går bra med försäljningen. Vi har ett samarbete med företaget Calesco som sköter försäljningen sedan i höstas. De säljer både till större och mindre företag, men det är större fastighetsbolag som ligger i centrum som har visat störst intresse hittills.

Annons

– Intresset är störst i Stockholmsregionerna, men också i Göteborg och mellersta Sverige.

Hur fungerar värmeduken?

– Det är en värmefolie, en tunn film som är lågspänningsdriven. Den värms upp av en elslinga som går igenom duken, vilket gör att snön smälter direkt när den faller ner på den.

Annons

Hur ser framtiden ut då?

– Det ser bra ut. Fastighetsägarna ser ett intresse av att få ned kostnaderna när det gäller snöröjningen och snöröjningsarbeten. Det finns mycket pengar att spara så det är klart att det är intressant.

Innebär det att det kommer vara snöfritt på alla tak inom fem år?

Annons

– Haha, nej, det tror jag inte. Den här produkten tar framförallt bort snön och isen i hängrännorna närmast gatorna.

Så gångtrafikanterna slipper vara oroliga?

– Ja, det får man hoppas, det vore ju kul.

Men nu försvinner det ju jobb för snöskottarna, vad säger du till dem?

– Jaha, men de har väl så mycket annat att göra.

– Man har ju sett många besvärliga arbetssituationer när man har jobbat med det här systemet. Det är klart att det kan bli en säkrare arbetsplats för många personer. Det är ganska halt uppe på taken när man är ute och klättrar.

Mikael Johnsson berättar att idén till Smältis kom efter en olycka som skedde i Stockholm 2002. Två pojkar var på väg till en biograf när en isklump ramlade ner för ett tak och en av pojkarna avled av skadorna. Just då pluggade han på innovationsprogrammet i Eskilstuna och fick idén att lösa problemet med de farliga istapparna på taken.

Vad är ditt nästa projekt?

– Jag jobbar med tre-fyra projekt nu. Det handlar om förpackningsteknik men jag kan inte avslöja så mycket om det. Jag kan bara säga att jag jobbar inom evenemangsbranschen med ett it-system och med livsmedelsförpackning samt en produkt inom åkeribranschen, säger Mikael Johnsson till Realtid.se.

Annons