Bank

Mifid II slår mot bankernas tradingvinster

De stora investmentbankerna kan tappa upp till 15 procent av försäljningsintäkterna i tradingverksamheten när EU:s nya finansregler Mifid II träder i kraft efter årsskiftet, enligt analyshuset Coalition Development.

Uppdaterad 2017-12-07
Publicerad 2017-12-07

Det nya EU-direktivet innebär stora omdaningar av finansbranschen som sätter ytterligare press på storbankerna som redan kämpar med aktiehandeln, enligt researchföretaget Coalition Development, rapporterar Bloomberg.

Ett bärande skäl till minskningen av intäkterna är att de nya reglerna innebär att investmentbankerna inte får baka in kostnaderna för aktieanalysen i sina kapitalplaceringstjänster. I stället måste bankerna hitta andra sätt att finansiera verksamheten.

– Bankerna står inför smärtsamma samtal med kunder i sina försök att täcka kostnaderna, säger Coalition Developments analyschef Eric Li till Bloomberg.

Analyshuset tror att intäkterna kommer att minska över en tvåårsperiod. För investmentbanker i Europa, Mellanöstern och Afrika kan det innebära att intäkterna för bankerna sjunker med 2,6 procent i sin helhet.

Platsannonser