Finans Nyhet

Mid market-M&A mattas av

USA drar ned det globala genomsnittet medan Asien går fortsatt bra. M&A-aktivteten inom mid market i Norden är upp två procent jämfört med förra året.
Publicerad

Den globala M&A-aktiviteten i mid market-segmentet är den lägsta på fem år, enligt siffror från BDO:s Horizons. Norden tillhör dock undantagen.

BDO:s M&A-publikation Horizons släppte nyligen sin andra kvartalsanalys för året. Den visar på en nedgång i deal-aktiviteten med 6,6 procent jämfört med årets första kvartal, och hela 16,5 procent jämfört med andra kvartalet 2017. 

Antalet affärer har gått ned mer än det samlade värdet av affärerna, som har sjunkit med 4,5 procent jämfört med första kvartalet i år och 12,3 procent jämfört med andra kvartalet förra året.

Vi behöver gå tillbaka fem hela år, till tredje kvartalet 2013, för att se sämre siffror, skriver BDO i ett pressmeddelande med anledning av rapporten.

Annons

Samtidigt är det några regioner där M&A-aktiviteten fortsätter att öka. Asien och Kina är upp 22 respektive 10 procent.

I Storbritannien och Irland ökade transaktionsvolymen med 16 procent trots osäkerheten kring Brexit.

Och även i Norden fortsätter M&A-aktiviteten i mid market-segmentet att ligga högt – ämfört med andra kvartalet 2017 syns en uppgång på två procent i antalet transaktioner. 

Annons

Alla andra regioner i världen backade och det är framför allt USA som drar ned det globala genomsnittet. Transaktionsvolymen gick ned 23 procent jämfört med Q1 och hela 30 procent jämfört med Q2 2017. 

Aktörernas avvaktande hållning kan förklaras av oro med anledning av de pågående handelskrigen mellan USA, EU och Kina, som läggs ovanpå den redan existerande nervositeten med anledning av den europeiska migrationskrisen och populism, liksom totalitära tendenser runtom i Europa, särskilt i Polen och Turkiet, skriver BDO och fortsätter: De stundande valen i Sydamerika, Brexit och Kinas hårdnande kapitalkontroll bidrar ytterligare till oron. 

Att antalet transaktioner minskar mer än det samlade värdet, visar på trenden med allt större transaktioner. 

Annons

Andra trender, enligt BDO, är ett stabilt ökande intresse för förnybar energi. Sektorn ökar för fjärde året i rad, sedan 2009. M&A-aktiviteten är genomgående ökande i energisektorn.

När det gäller investeringar i förnybar energi är det USA som är draglok medan Europa saktar ned.

Fakta Horizons

Horizons är en M&A-publikation som ges ut av BDO. Artiklarna är skrivna av ett 20-tal M&A-specialister på BDO. 

Annons