Finans Nyhet

Messings miljarder upp i rök

Publicerad

Den sjunkande aktiekursen i klädföretaget New Wave har gjort att förre infrastrukturministern Ulrica Messing fått se sin nya man Torsten Janssons miljarder i företaget försvinna.

Värdet på Janssons aktieinnehav i New Wave har fallit med cirka en miljard kronor sedan aktiekursen toppade på knappt 90 kronor för ett år sedan.

Det överensstämmer ganska exakt med den tidpunkt när han lämnade in ansökan om skilsmässa från sin tidigare fru Marita, för att vara med Messing.

Sedan dess har kursen rasat till cirka 40 kronor, vilket ger ett återstående värde på 800–900 miljoner för Torsten Janssons aktieinnehav i New Wave.

Annons

Analytiker pekar på flera skäl till kursraset.

– Vissa investerare föredrar inte i dagsläget aktier i bolag med en skuldtyngd balansräkning. New Wave har en svagare balansräkning än de flesta handelsföretagen, men är också en grossist, säger Anna-Karin Envall som är aktieanalytiker på Handelsbanken.

Hon bedömer att New Waves köp av amerikanska företaget Cutter & Buck har krävt mycket tid av New Waves företagsledning.

Annons

– Men nu är den fasen på väg mot sitt slut, säger analytikern.

Det har även funnits lite osäkerhet kring Janssons beslut att bli arbetande styrelseordförande i stället för vd.

– Jag tycker att denna oro är överdriven, för New Waves nuvarande vd Göran Härstedt har jobbat som vice vd med Torsten i många år och det har fungerat bra. Nuvarande ledningsstruktur innebär förmodligen ingen större förändring i strategiarbetet.

Annons

New Wave har köpt många företag, och har även börjat ge sig in på helt nya branscher i och med köpet av glasföretaget Orrefors Kosta Boda.

– Det kan ses på två sätt, mindre beroende av vissa segment eller att bolaget blir mer spretigt, säger Envall men tillägger att hon själv inte ser någon ökad risk med det så här långt.

– Första kvartalets resultat visar att man har kontroll på verksamheten, säger hon.

Resultatet presenterades häromdagen och mottogs väl på börsen då aktien steg 8%.

Enligt Envall hade företaget varnat för att exempelvis fjärde kvartalets tillverkningsproblem inom Orrefors Kosta Boda även skulle spilla över på första kvartalet i år.

Företaget hade även meddelat att första kvartalet skulle drabbas av kostnader för att starta upp försäljning av profilkläder i USA.

Dessutom är första kvartalet säsongsmässigt alltid ett svagt kvartal för New Wave.

– Beaktar man dessa faktorer, anser jag att första kvartalets resultat var hyggligt i linje med förväntningarna för New Wave. Och omsättningen var bättre än väntat, framförallt den organiska tillväxten på 8%, säger Envall.

Jansson ägde 21,4 miljoner aktier i New Wave vid utgången av mars i år. Det motsvarar en ägarandel på 32,2 procent av bolaget.

Han har därmed ökat något från årsskiftet 2006/07 då han hade 20,9 miljoner aktier motsvarande 31,5 procents ägarandel.

New Wave har en årsomsättning på drygt 4 miljarder kronor per år. Härav svarar amerikanska klädföretaget Cutter & Buck för cirka 800 miljoner, och Orrefors Kosta Boda för 600–700 miljoner.

New Wave äger även bolaget Sagaform som gör köksartiklar och handdukar, samt skoföretaget Pax.

Hela tanken är att ge kunden ett bättre erbjudande genom att både erbjuda profilkläder, det vill säga uniformer för anställda, samt företagspresenter såsom glasprodukter.

Målet är att öka omsättning och vinsten per aktie i år. I fjol blev vinsten per aktie 3,47 kronor, så även om den blir oförändrad i år ligger p/e-talet på 12 (40,20/3,47).

Företaget prioriterar att fullfölja lanseringen av Cutter & Bucks sortiment i Europa, liksom Clicques lansering i USA.

– Vi var inte nöjda med resultatet i fjol. Vi hade räknat med mycket bättre utfall sista kvartalet -07 och första kvartalet i år, säger New Waves finanschef Lars Jönsson.

Produktionsstörningar i Orrefors drog ner resultatet.

– Produktionen i Orrefors måste flyta väl för att det ska fungera. Blir det avbrott, måste man ändra tillverkningsmetod som kräver mycket mer fysiskt arbete och kostar mycket mer, säger Jönsson.

Han är även missnöjd med New Waves omsättning.

– Cutter & Buck har tagit mycket resurser. Vi har inte riktigt tagit tid att jobba med den befintliga verksamheten och den ”organiska” tillväxten.

Men det är väl bara tillfälliga faktorer?

– Det ska det vara. Alla negativa effekter på våra siffror är tillfälliga.

Och håller ni med om att skulderna är lite väl höga?

– Skulderna är högre än vad vi vill. Vi arbetar för att få ner dem.

I New Wave kommer ökade kassaflöden att prioriteras, bland annat genom att försöka minska lagernivåerna.

– Vi har kommit fram till att det finns möjligheter att minska lagrena. Vi ser över hela verksamhetsflödet för att uppnå detta, säger Jönsson.

Är ni oroliga för konjunkturen?

– Ännu så länge har vi inte sett några tecken på konjunkturnedgång för vår del, mer än att Orrefors Kosta Boda har drabbats i USA.

Inte heller för Cutter & Bucks?

– De har inte påverkats. Det är för tidigt att säga.

Ian Hammar

ian.hammar@realtid.se

08-545 87 151

Annons